Šumperk: AQUAcentrum skrylo vodu pod plachtu

17.04.2021 14:56 | Zprávy

Pouhých třiapadesát dnů v uplynulých sedmi měsících byl pro milovníky plavání a saunování otevřen krytý bazén s wellness světem v areálu na Benátkách.

Šumperk: AQUAcentrum skrylo vodu pod plachtu
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

AQUAcentrum, které je po nákladné rekonstrukci jedním z nejmodernějších v regionu, uzavřela vládní opatření proti šíření koronaviru po pětitýdenním provozu nejprve v říjnu, druhou „stopku“ mu pak po krátkém fungování během předvánočního rozvolnění vystavil virus v pátek 18. prosince. Podniky města Šumperka, jež plavecký areál vlastní a provozují ho prostřednictvím dceřiné společnosti Šumperské sportovní areály, tak už téměř čtyři měsíce udržují zařízení v úsporném režimu a jsou připraveny v okamžiku uvolnění opatření v krátké době znovu spustit provoz.

Na „suchu“ je v současné době malý dětský bazén a vířivka pro deset osob, naopak velký pětadvacetimetrový bazén je stále plný vody. Zakrývají ho fólie, snižující výpar z vodní plochy. Klimatizace a vzduchotechnika tak mohou „jet“ v ekonomickém režimu. „Díky těmto opatřením jsme schopni rychle naskočit do provozu, stačí pouze odkrýt fólii a ohřát vodu na požadovanou teplotu. Napuštění dětského bazénu a vířivky a příprava wellness - saunového světa je otázkou několika málo dnů,“ říká ředitel Podniků města Šumperka Miroslav Pospíšil. Venkovní nerezový bazén s protiproudem a vlnovou skluzavkou byl již na podzim zčásti vypuštěn a „zazimován“.

Z důvodu překážky v práci na straně zaměstnavatele jsou nyní téměř všichni z dvaceti zaměstnanců AQUAcentra doma, díky programu Antivirus A+ dostávají plnou mzdu. „Spadáme do provozů zavřených nařízením vlády, takže nám stát každý měsíc kompenzuje ze sta procent náklady na mzdy. Čerpáme rovněž podporu z výzvy covid gastro uzavřené provozovny, kdy dostáváme na každého zaměstnance čtyři sta korun na uzavřený den, a také z programu covid nájemné. To nám pomáhá pokrýt režijní náklady,“ vysvětluje ředitel Podniků města.

Otázkou podle něj zůstává ušlý zisk. Ten lze těžko odhadnout, neboť celý měsíc bez přerušení bylo AQUAcentrum v provozu pouze v září. První měsíc si přitom nový bazén a wellness vyzkoušelo 6187 plavců a vyznavačů saunování. Průměrná denní návštěvnost se tak zastavila na čísle dvě stě šest lidí, celkové tržby pak činily necelých 780 tisíc korun. „Kdy opět otevřeme, tak to je věštění z křišťálové koule. Jakmile k tomu dojde, lze předpokládat, že bude nutné omezit počet návštěvníků. S tím samozřejmě počítáme, stejně jako se zajištěním všech preventivních a hygienických opatření,“ informoval Miroslav Pospíšil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Český dům je zachráněn, nemovitost koupí město

22:09 Frýdek-Místek: Český dům je zachráněn, nemovitost koupí město

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nabytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu 19,9 milionu korun schv…