Šumperk: U divadla se otevře park, plný pohádek

27.08.2019 21:10

O další parčík bude bohatší město Šumperk. Zelený koutek s postavami z pohádek vznikne u divadla v Komenského ulici. Slavnostní otevření se uskuteční v pondělí 2. září v 9:30 hodin.

Šumperk: U divadla se otevře park, plný pohádek
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

S nápadem, že by na nevyužité ploše mezi dílnami, rampou a chodníkem vznikl park, přišel už před čtyřmi lety ředitel Divadla Šumperk Matěj Kašík. „V samotném centru města chybí místo, kde by si mohly maminky s dětmi odpočinout a na chvíli opustit živou pěší zónu. Napadlo mne, že volná plocha u divadla by byla pro něco podobného ideální,“ uvedl Matěj Kašík.

Vedení města se jeho nápad líbil, ale nenašly se finanční prostředky. Obrat nastal v roce 2017. kdy byla v rozpočtu města zařazena částka 500 tisíc korun, o jejímž využití rozhodovali v anketě místní obyvatelé. „A právě v tomto hlasování uspěl Divadelní parčík,“ přiblížil historii starosta Tomáš Spurný. Doplnil, že vítá nápad Matěje Kašíka, který prostřednictvím pohádkových postav láká děti k divadlu. „Je pravděpodobné, že děti si vytvoří vztah k domácí scéně již odmalička a vychováme si tak budoucí generaci divadelních návštěvníků,“ dodal starosta.

O pojmenování rozhodnou občané v anketě

Součástí parčíku je pět herních prvků z přírodních materiálů inspirovaných pohádkovými bytostmi a interaktivní tabule. Vše zde nainstalovala firma hřiště.cz. „Nejvzdálenější část parčíku bude patřit malým umělcům, kteří si zde mohou vyzkoušet herecké, recitační, pěvecké či taneční dovednosti. V mírném svahu zde bude stát dětská scéna, která bude mít jeviště ve tvaru půl oválu, v hledišti budou sedačky pro diváky,“ popsal parčík Matěj Kašík.

Doplnil, že zde nebude scházet zeleň. Parčík bude lemovat živý plot, vysazeny zde budou vzrostlé stromy. Návštěvníci si budou moci odpočinout na zahradních lehátkách, křeslech a lavičkách, projektant myslel i na plochu pro zaparkování kočárků, dětských kol či koloběžek.

Na slavnostním otevření parčíku budou moci návštěvníci navrhnout, jak by se měl parčík jmenovat. „Nejlepší typy zveřejníme na webových stránkách města, lidé budou moci pro svého favorita hlasovat v anketě,“ informoval starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…