Šumperk: Výstava mapuje současné školství v Šumperku

12.02.2018 13:46

Ve spolupráci se všemi šumperskými školami pořádá Vlastivědné muzeum v Šumperku výstavu zaměřenou na prezentaci základního, středního, odborného, speciálního a uměleckého školství v Šumperku prostřednictvím „výstavních stánků“ umístěných ve Výstavní síni.

Šumperk: Výstava mapuje současné školství v Šumperku
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Za pomoci vyhrazeného prostoru se žáci a studenti 15 škol pokusí zmapovat historii, současnost i budoucnost své školy. Celkové řešení „stánku“ může být pojato různě a vystavující subjekty mohou zaujmout netypickým a netradičním pojetím své expozice určené jak běžnému návštěvníkovi, tak i současným a bývalým žákům a studentům, rodičům a přátelům školy. Slavnostní vernisáž s kulturním programem se uskuteční ve čtvrtek 15. února 2018 v 17 hodin v prostorách Výstavní síně. Výstavu si budou moci zájemci prohlédnout do 13. května 2018.

Výstava je jedinečnou příležitostí ukázat široké veřejnosti učební pomůcky, studijní úspěchy žáků, vítězství v soutěžích, zajímavé projekty, to, na co jsou školy zaměřeny, zavzpomínat na minulost, charakterizovat přítomnost a podívat se i do budoucnosti.

V tzv. „skleníku“ a foyeru se představí sbírkové předměty muzea. Návštěvníci uvidí vybavení třídy s učebnicemi a se školními nástěnnými obrazy z konce 19. a počátku 20. století. Nahlédnou do školního kabinetu s pomůckami používanými v hodinách fyziky, chemie, přírodovědy. Asi nejzajímavějšími exponáty budou učební pomůcky učitele Edmunda Smékala z Loštic – modely vodního hamru, parního stroje, rumpálu, kolečka, za které získal diplom Zemské všeobecné hospodářsko-průmyslové a zemské školské výstavy v Kroměříži v roce 1925.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…