Šumperk obhájil 2. místo v soutěži třídění odpadů

24.05.2017 19:02

Ve Velké Bystřici u Olomouce byli oceněni zástupci nejlepších měst a obcí Olomouckého kraje v třídění odpadů za rok 2016. Ve dvanáctém ročníku tradiční soutěže s názvem O KERAMICKOU POPELNICI byly vyhodnoceny celkem čtyři kategorie podle velikosti obcí a měst. Město Šumperk obhájilo z loňského roku 2. místo.

Šumperk obhájil 2. místo v soutěži třídění odpadů
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Ve čtvrtek 18. května 2017 byli ve Velké Bystřici u Olomouce oceněni zástupci nejlepších měst a obcí Olomouckého kraje v třídění odpadů za rok 2016. Ve 12. ročníku tradiční soutěže s názvem O KERAMICKOU POPELNICI byly vyhodnoceny celkem čtyři kategorie podle velikosti obcí a měst. Rozdělení do kategorií má své opodstatnění pro zachování motivace pro všechny zúčastněné, neboť větší sídelní útvary produkují a vytřídí výrazně větší množství odpadů na občana (dálkové vytápění, větší koncentrace turistů, redukce lokálního vytápění pevnými palivy atd.).

Do soutěže, kterou každoročně pořádá Olomoucký kraj s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s., bylo zapojeno 394 obcí a měst Olomouckého kraje. S potěšením můžeme konstatovat, že výtěžnost tříděného odpadu v našem kraji stále roste. Vždyť jen oproti roku 2015 vytřídil v průměru každý občan kraje o 3 kg odpadu více, v průměru se tedy jednalo o 48,9 kg plastů, papíru, skla a nápojového kartonu na každého občana našeho kraje. V samotné soutěži se hodnotila vykazovaná data v systému EKO-KOM. Šlo především o množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet vytříděných komodit na území jednotlivých sídelních útvarů. Hodnocena byla navíc i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů (pokud by se sčítal i kovový odpad, bylo by to za rok 2016 v kraji cca 69 kg na každého občana, což by kraj posunulo na absolutní špičku v ČR).

„Naše město Šumperk obhájilo z loňského roku 2. místo v kraji a obdrželo navíc šek na 20.000,- Kč, což je za poslední dva roky nejlepší výsledek v celé historii soutěže,“ řekl místostarosta města Šumperka Jan Přichystal, který společně s vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Šumperk Danou Krňávkovou a pracovníkem odboru Vladimírem Hoškem cenu přebíral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…