Šumperk se roztančí již tento týden

10.08.2015 6:33

Od středy 12. srpna do pondělí 17. srpna 2015 se město Šumperk promění ve velkou taneční scénu, která bude hostit folklorní soubory z celého světa. V rámci XXV. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu se divákům představí na pět set padesát umělců z tuzemska i ze zahraničí. Chybět nebude ani tradiční cimbálovka, oslava dožínek, soutěž ve vaření kotlíkového guláše a ukázky lidových písní, řemesel a tradic.

Šumperk se roztančí již tento týden
Foto: sumperk.cz
Popisek: Náměstí v Šumperku

„Prostřednictvím lidových písní, hudby, tanců a lidových her si tímto způsobem připomínáme zvyky a obyčeje svých předků a současně máme možnost poznat i jiné, vzdálenější kultury a tradice,“ říká ředitelka festivalu Libuše Drtilová ze Sdružení přátel folkloru Severní Hané. To spolu s městem Šumperkem, Folklorním sdružením České Republiky a s pomocí postřelmovské Markovice a šumperských Seniorů Mezinárodní folklorní festival pořádá. 

Folklorní festival bude zahájen ve středu 12. srpna v 15:30 hodin na malé scéně U Sovy, na které se představí tuzemské folklorní soubory, a následně zahraje k poslechu Cimbálovka Zbyňka Hrdličky. 

Čtvrtek 13. srpna se ponese v duchu dožínek a soutěže o vaření nejlepšího kotlíkového guláše. Dožínkový průvod se po pěší zóně do Pavlínina dvora vydá od 14:30 hodin. Čtvrteční program zakončí setkání slovenských folklorních souborů, aneb podvečer s lidovou písní a tancem z různých oblastí naších sousedů.

V rámci letošního ročníku se divákům představí folklorní soubory například z Kostariky, Peru, Ameriky, Indonésie, Nového Zélandu a z dalších zemí. Jednotlivá vystoupení budou probíhat pod širým nebem na malé scéně U Sovy a na velké scéně v Pavlínině dvoře. V sobotu dopoledne se soubory divákům představí přímo v ulicích města.

Podrobný program festivalu naleznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…