Svitavy: Chystá se proměna areálu Cihelna

29.01.2023 8:36 | Tisková zpráva

V pondělí 19. prosince se ve velké zasedací místnosti MěÚ Svitavy sešla u „kulatého stolu" početná skupina občanů, kteří si chtěli vyslechnout budoucí záměry s volnočasovým areálem Cihelna. Město Svitavy totiž začíná plánovat jeho rekonstrukci.

Svitavy: Chystá se proměna areálu Cihelna
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Areál se nachází u výjezdu z města směrem na Poličku a v současné době v něm najdete plochou dráhu nebo zázemí Model klubu či Základní kynologické organizace Svitavy. 

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42156 lidí
Lidé zde za příznivého počasí mohou využít pumptrack nebo skatepark. A právě zastaralý stav skateparku započal myšlenky o možnostech úprav celého areálu. „Rádi bychom, aby se v budoucnu stala tato část města místem, kde Svitaváci mohou příjemně trávit svůj volný čas. Měly by se v něm nacházet stanoviště, která jsou lákavá pro dnešní mládež, kde si mohou užít neorganizované sportování,“ dodal k plánům místostarosta Pavel Čížek.  Vedení města proto oslovilo společnost Sportovní projekty s.r.o., která se zabývá úpravami obdobných lokalit.

Po konzultaci se zástupci jednotlivých klubů a svazků, které prostory využívají, vznikly první návrhy úprav. „Chtěli jsme znát podněty od lidí, kteří do Cihelny už nyní běžně dochází, co jim v prostoru chybí, co by bylo třeba zlepšit nebo naopak, zda nějaká místa stačí ponechat v současném stavu,“ dodal Čížek. Podle prvotní studie by část areálu Cihelna mohla být v budoucnu nově vyčleněna pro požární sporty, v místě by mohla stát tělocvična pro sporty zaměřené na silový a aerobní trénink, kterým doposud „domovský stánek“ chybí nebo by mohlo přibýt hřiště na parkour.

Studie navíc řeší také samotný přístup do areálu. Počítá s vybudování nové příjezdové cesty přímo ze silnice I/34 tak, aby nedocházelo k přetížení ulice Hálkova. Samozřejmostí je vznik parkovacích míst přímo v areálu.

Upravit celý areál bude časově i finančně náročné, v plánu je tedy postupovat „salámovou“ metodou s využíváním různých dotačních titulů. Nejdříve by se měl úprav dočkat skatepark, který je již v hodně žalostném stavu. Nahradit by ho tak měl moderní betonový skatepark vytvořený z bezúdržbového materiálu s barevnými plochami a různě hlubokými bazénovými částmi.

Dále by na řadu mohla přijít plocha určená pro požární sporty, na které by měly vzniknout čtyři 2,5m dráhy o stometrové délce. Pardubický kraj chce mít zbudované jedno takové sportoviště v každém svém okrese, areál Cihelna se jeví jako ideální.

Váš názor nás zajímá

Studie nyní získává finální podobu. Ačkoliv bude možné ladit detaily časem, chce mít vedení města jasnou vizi o uspořádání celého prostoru již nyní. „V první fázi se bude muset zbudovat infrastruktura. Je tedy nezbytné dopředu znát rozložení stanovišť a jejich požadavky,“ vysvětlil hlavní důvod Čížek.

Máte nějaký tip nebo připomínku, na co by se v areálu nemělo zapomenout?
Napište svůj podnět do pátku 17. února na email ondrej.komurka@svitavy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

13:37 Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

Statutární město Zlín nabízí motoristům k pronájmu pět garážových stání na Jižních Svazích. V nabídc…