Svitavy: Záměr prodat pozemky novému zájemci schválen

25.09.2014 18:24

Záměr prodat pozemky ve svitavské průmyslové zóně Paprsek firmě INA Lanškroun byl zastupiteli odsouhlasen.

Svitavy: Záměr prodat pozemky novému zájemci schválen
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Na zasedání zastupitelstva města Svitavy 3. září  2014 měli přítomní možnost se seznámit se dvěma investory, kteří projevili zájem o pozemky ve svitavské průmyslové zóně.

Prvním z nich byla místní firma Fibertex, která už pozemky v průmyslové zóně vlastní a chtěla  dokoupit pro výstavbu nové haly další.

Druhým zájemcem byla společnost INA Lanškroun ze skupiny Schaeffler Group. Skupina Schaeffler Group zahrnuje pod sebe značky INA, LuK a FAG, je v celosvětovém měřítku předním dodavatelem valivých ložisek a dílů pro automobilový průmysl. Svoji činnost provozuje ve více než 49 zemích na 170 místech po celém světě a s více než 79 tisíci zaměstnanci je jedním z největších evropských průmyslových podniků v rodinném vlastnictví. Nyní má záměr vybudovat pobočku ve Svitavách (Závod INA Svitavy), který by vyráběl plastová ložiska, komponenty do automobilového průmyslu a zejména by se zaměřil na výrobu nejnovějšího produktu WMM Modul (regulační ventil pro optimální rozvod média v chladícím systému vozidla). Sériová výroba již probíhá v závodě INA Lanškroun, z kapacitních důvodů je však nezbytné bezodkladně postavit nový závod, který bude splňovat veškeré podmínky pro výrobu WMM Modulu, ale i další vývoj. Závod INA Svitavy by tak měl vedoucí úlohu ve vývoji a výrobě WMM Modulu v celosvětovém měřítku.

To, že svitavská průmyslová zóna Paprsek splňuje požadované předpoklady pro novou výrobní halu a iniciativní a vstřícné jednání starosty města Davida Šimka a místostarosty Pavla Čížka, přimělo vedení společnosti INA Lanškroun vážně uvažovat o výstavbě haly právě zde.

Finální rozhodnutí o tom, komu budou pozemky v průmyslové zóně prodány, padlo na zasedání zastupitelstva 24. září, kdy byl záměr prodat pozemky firmě INA Lanškroun schválen. Na základě souhlasu zastupitelů bude nyní vedení firmy jednat s německými majiteli  společnosti. V případě dohody by podle plánovaného harmonogramu stavební práce započaly v květnu 2015 a v červenci následujícího roku by se zmíněná výroba přestěhovala do Svitav. Zahájení kompletní výroby je zamýšleno od listopadu 2016.

Skupina Schaeffler městu Svitavy v případě uskutečnění záměru garantuje, že zaměstná 960 osob, přičemž 300 pracovních míst bude nutno obsadit ihned po dostavbě haly a zbytek bude přibírán postupně až do roku 2020. Kromě dělnických profesí zaměstná také absolventy vysokých škol, neboť součástí závodu bude i oddělení pro vývoj a výzkum. Práci přinese také místním podnikatelským subjektům, které se mohou zapojit do dalšího rozvoje firmy a nebo mohou s firmou spolupracovat. Firma INA Lanškroun podporuje vzdělávání nejen u svých zaměstnanců, ale zajímá se i o oblast středního školství v odvětvích přímo navazujících na jejich výrobní portfolio. Ve Svitavách by mohla spolupracovat s odborným učilištěm, které má přímo obor plastikář, vhodný pro výrobu podniku. Práce v provozech je velmi čistá a vhodná i pro ženy - není fyzicky namáhavá.

Svým vstupem na svitavský trh práce by skupina Schaeffler přinesla perspektivní firmu s vysokým potenciálem dalšího rozvoje, odpovědného zaměstnavatele majícího zájem nejen o dělnické profese, ale i o VŠ absolventy a silného partnera pro další možný rozvoj města. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svitavy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…