Tábor: Městská knihovna opraví kanalizaci a změní vstupní prostory

09.09.2019 9:15

Zastupitelstvo města Tábora schválilo na svém zářijovém zasedání navýšení provozního příspěvku ve výši 3,571 milionu korun na opravu budovy městské knihovny v Jiráskově ulici.

Tábor: Městská knihovna opraví kanalizaci a změní vstupní prostory
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Důvody vysvětlil starosta Štěpán Pavlík. „Došlo zde k havárii sociálního zařízení pro veřejnost v přízemí objektu. Je nutno provést opravu ležaté kanalizace,“ uvedl starosta.
Knihovna kromě opravy kanalizace provede také dispoziční úpravy vstupních a přilehlých prostor. Finanční krytí navýšeného příspěvku knihovny se uskuteční z městského Fondu rezerv a rozvoje. Investici doporučil i finanční výbor zastupitelstva.

Jak vysvětlila ředitelka Eva Měřínská, budovu, ve které sídlí městská knihovna, nechalo město jako zřizovatel komplexně opravit v polovině 90. let 20. století. „Letos v zimě jsme v knihovně řešili zmíněnou havárii kanalizačního potrubí, a to byl jasný signál pro realizaci naléhavé rekonstrukce toalet pro veřejnost v přízemí knihovny. Vzhledem k prozatím odkládané celkové rekonstrukci budovy proběhne společně s renovací toalet i úprava okolních prostor, které jsou určeny především veřejnosti,“ uvedla Eva Měřínská.

Blíže ke čtenářům

Cílem je přiblížit výpůjční pult a tím pádem knihovnice více ke vstupním prostorům knihovny. Úpravy dále vytvoří větší počet tzv. pobytových zón: pro studium, čtení periodik, pro občerstvení, odpočinek.

„Změnami rovněž vznikne místnost, která bude sloužit nejen jako studovna, ale i jako učebna s možností využití například pro vzdělávací programy pro seniory i ve výpůjčních hodinách knihovny. Takový prostor v knihovně velmi chybí,“ plánuje ředitelka.

Stavební práce vyřeší optimalizaci přístupu k veřejnému internetu a také dají vzniknout sociálnímu zázemí pro zaměstnance (toalety, sprcha, čajová kuchyňka.)

Rekonstrukce se uskuteční v listopadu. Předpokladem je, že městská knihovna bude pro dospělé čtenáře uzavřena pouze jeden týden. V ostatních dnech bude provoz mírně omezen, například internet bude přístupný jen ve 3. patře.

„Píseň“ budoucnosti

Městská knihovna by se v budoucnu měla dočkat zásadní přestavby minimálně za 80 milionů korun. Přesto, že existuje architektonická studie pro přestavbu knihovny, uvažuje Město Tábor o vypsání architektonické soutěže. Stávající studie totiž neodpovídá na všechny požadavky knihovny. V nejbližších třech až čtyřech letech ale na realizaci tak velké investice z finančních důvodů nedojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…