Teplárny Brno zlevňují. Rodina ušetří za teplo zhruba devět stovek ročně

26.09.2016 7:31

Od 1. ledna příštího roku zlevňují Teplárny Brno (TB) plošně cenu tepla o 5 procent. Snížení ceny schválili na svém zasedání v květnu brněnští radní. Brno je stoprocentním vlastníkem společnosti.

Teplárny Brno zlevňují. Rodina ušetří za teplo zhruba devět stovek ročně
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V rodinném rozpočtu průměrné domácnosti se snížení ceny projeví úsporou zhruba 900 korun ročně.

Snížení ceny umožnila TB série opatření, která dlouhodobě vedou ke zvýšení efektivity při distribuci tepla, zejména přechod z parovodů na horkovody.

S tímto náročným projektem společnost začala v roce 2010 a výsledkem bude v Brně v roce 2020 kompletní horkovodní síť.

„Přechod na horkou vodu jako teplonosné médium přináší zákazníkům úspory ve spotřebě tepla v rozmezí 8 až 15 procent,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Snížení tepelných ztrát znamená i snížení finančních nákladů na výrobu a distribuci tepelné energie.

„Přesto, že některé jiné teplárny zdražovaly, Teplárny Brno dokázaly právě díky přijatým opatřením cenu držet a nyní i snížit. Plánované zlevnění umožnily rovněž strategický nákup zemního plynu, který je naším primárním palivem, a pokles jeho ceny, ale také výrazné snížení provozních nákladů společnosti či nákladová optimalizace,“ vyjmenoval další kroky Petr Fajmon.

Při letošní etapě rekonstrukce parovodů za moderní horkovody bylo v době letní odstávky nahrazeno  celkem 5,7 kilometrů horkovodního potrubí a přepojeno 48 odběrných míst. S postupným přechodem na horkou vodu započaly Teplárny Brno v roce 2010, celková investice ve výši 1,5 miliardy korun je rozpočítána do roku 2020, kdy by Brno mělo mít kompletní horkovodní síť. Výše letošní investice činila zhruba 220 milionů korun.

V rámci přestavby pára-horká voda Teplárny Brno rovněž zrekonstruovaly část výměníkové stanice ve vile Tugendhat.

V nastávající topné sezoně tak bude celý objekt již zásobován z moderního horkovodního systému rozvodu tepla, neboť v okolní lokalitě došlo k výměně parovodní sítě za horkovodní. Výměna přinese Muzeu města Brna, které o tento architektonický skvost pečuje, výrazné snížení spotřeby tepla a úsporu v nákladech za topení v objemu deset až patnáct procent.

Další informace o přechodu z parovodů na horkovody a o cenách jsou na webu Tepláren Brno .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…