Titul Urbanistický projekt roku 2014? Hradec Králové obstál na výbornou

24.10.2014 21:34

Titul urbanistický projekt roku 2014 v rámci soutěže Stavba roku náleží od včerejšího dne Hradci Králové. V řadě kvalitních rozsáhlých developerských projektů totiž územní studie lokality poblíž Malého labského náhona v Hradci Králové - Kuklenách obstála coby projekt drobného urbanistického detailu, avšak s velkým významem pro město i Hradečany.

Titul Urbanistický projekt roku 2014? Hradec Králové obstál na výbornou
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zadavatelem územní studie bylo město Hradec Králové a zpracovatelem zadání a koordinátorem projektu byl kolektiv zaměstnanců královéhradeckého magistrátu, konkrétně z řad odboru hlavního architekta. Nechyběli specialisté na dopravu, zeleň a životní prostředí. Právě díky této skupině lidí se pod rukama zpracovatelů Petra Sladkého, Tomáše Haroma a Martina Krause zrodila územní studie, na základě níž by se v budoucnu mělo zanedbané místo Kuklen se zchátralými výrobními areály stát prostorem pro kvalitní bydlení s vysokým podílem zeleně v podobě dvou parků. „V místě rozpadlého areálu bývalé koželužny by mělo vzniknout centrum sociálního bydlení, integrující různé formy sociálního bydlení od bytů pro seniory, přes tzv. odlehčovací službu a další. Studie počítá i s tím, že součástí komplexu by bylo i místo pro setkávání a kulturně společenské vyžití a veřejný prostor pro relaxaci,“ popisuje budoucí funkci lokality Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Výstavba bytů pro seniory by přitom zapadla i do koncepce města.

„Územní studie, s níž jsme se do této prestižní soutěže přihlásili, sloužila jako podklad pro vypracování dalších stupňů projektové dokumentace na parky. Cílem územní studie bylo především komplexně prověřit možnosti přestavby území v podrobnosti, která není postihnutelná v územním plánu a studie by měla rovněž sloužit jako podklad pro nově připravovaný územní plán,“ vysvětluje Michaela Matoušová z odboru hlavního architekta Magistrátu města Hradec Králové. Výstupy z této studie budou převzaty do návrhu nového Územního plánu města Hradec Králové.

„Velice si vážíme především toho, že porota ocenila náš, v měřítku drobný projekt, ve kterém vyzvedla především hloubku a reálnost zpracování obou parků jako veřejných prostranství. Velké poděkování patří zpracovatelům tohoto projektu,“ dodává Michaela Matoušová, která v Praze osobně za celý tým lidí z magistrátu ocenění převzala.

Objekt bývalé koželužny, jak je prostor mezi Hradečany rovněž nazýván, přitom v tomto roce už zažil první vlnu demolic, ke kterým město přikročilo s ohledem na stavby v havarijním stavu,  v případě zřícení by mohly totiž ohrozit životy chodců. „Město bude do budoucna usilovat o získání finančních prostředků na rekonstrukci z dotačních titulů,“ doplňuje Jindřich Vedlich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…