Tradiční Selské slavnosti v Holašovicích odstartují již v pátek

19.07.2016 10:02

Jihočeské Selské slavnosti se již devatenáct let konají v malebné vesničce Holašovice a začínají v pátek 22.7. již v ranních hodinách a dále pak pokračují celodenním sobotním a nedělním programem, kdy v neděli v 17:00 hod Selské slavnosti oficiálně končí.

Tradiční Selské slavnosti v Holašovicích odstartují již v pátek
Foto: holasovice.eu
Popisek: Holašovice

Letošní Selské slavnosti se pod záštitou předsedy senátu PČR Milana Štěcha, hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly a Ing. Miroslav Tomana, CSc. presidenta Agrární komory ČR uskuteční ve dnech 22. – 24. 7. 2016.

Tradiční lidová slavnost zasazena do prostředí nádherné a rozlehlé holašovické návsi je pořádána v duchu „staročeského lidového venkovského jarmarku“ s ukázkami tradičních i netradičních řemesel nejen z celé České republiky, ale též ze Slovenska a těší se velkému zájmu návštěvníků. Vyhledávané je zejména autentické předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, přetechnizované době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, tvorbu a um, což se mnohdy váže k časům dávno zapomenutým. Předvádění jednotlivých výrob je prováděno řemeslníky v lidových oděvech. Návštěvníci mají zároveň i jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet. Na holašovické návsi budou opět připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči a k dispozici bude oblíbený dětský koutek „Hrajeme si s Kooperativou“, kde si děti mohou hrát tak, jak si hráli jejich rodiče či prarodiče.

Selské slavnosti organizuje obecně prospěšná společnost Občané Jankova a Holašovice sobě a všem o.p.s. s garancí Obce Jankova a ve spolupráci s místními organizacemi a partnery. Partnery akce jsou pojišťovna KOOPERTIVA, LESY České republiky s.p., Jihočeský kraj, ateliér Malec, Rumpold, DCD IDEAL, Budějovický Budvar n.p., OSA, grafické studio FPP, agentura Borovka Production, mediálními partnery jsou Český rozhlas České Budějovice, Country rádio, Jihočeská televize, Rádio Faktor, Rádio Blaník, Rádio Impuls, TV Šlágr, Regionální televize Jižní Čechy a další.

Udělení značky Ministerstva zemědělství ČR

Jarmark bude jako tradičně obohacen velice bohatým kulturním programem v lidovém duchu. Páteční program je věnován dechovce, sobotní a nedělní program je protkaný více folklorem, folkem a country vystoupeními. Programem v jarmarečním duchu bude probíhat i v návesním prostoru na promenádě mezi stánky. Při letošních Selských slavnostech opět dojde k slavnostnímu udělení značky Ministerstva zemědělství ČR - Regionální potravina Jihočeského kraje 2016. Vše o programu najdete na webu (ZDE) v sekci Selské slavnosti.

Návštěvníci jarmarku tak mají jedinečnou možnost porovnat rozdílnosti kultur a seznámit se s lidovými zvyky a obyčeji jednotlivých koutů naší země a se zahraničím. Selské slavnosti v Holašovicích se právem zařadily mezi nejkrásnější a nejvýznamnější folklorní festivaly v České republice s mezinárodní účastí.

V programu nebudou chybět vyhodnocení nejlepší Jihočeského koláče a buchty „holašovické buchtobraní a koláčobraní“ o nejlepší jihočeskou buchtu a koláče. Na holašovickém podiu se představí i pohádkový král Václav Vydra. Na návsi budou k dispozici dětmi vyhledávané projížďky na koních, dobový dřevěný dětský ručně poháněný kolotoč a divácky atraktivní chytání kaprů z kádě do ruky apod.

Tak jako každoročně, bude jezdit do Holašovic z Českých Budějovic a zpět po dvou trasách (Branišov, Litvínovice) autobusová kyvadlová doprava dle jízdních řádů, které najdete společně s dalšími velmi důležitými informacemi na internetu (ZDE) v sekci Selské slavnosti.

Každý, kdo v době konání Selských slavností do Holašovic zavítá, si jistě z bohaté skladby programu vybere a z akce si odnese nezapomenutelný zážitek.

Celodenní vstupné 100 Kč/os
Děti od 6 do 12 let a ZTP s průkazem 50 Kč/os
Děti do 6 let a vozíčkáři (ZTP+P) s doprovodem ZDARMA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…