Třebíč: Medičky bojují proti stigmatizaci duševních onemocnění

12.08.2017 12:45

Už od pondělí 14. srpna bude v Třebíči k vidění zajímavá výstava s názvem Příběhy bláznovství, kterou připravily studentky medicíny Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Výstava popisuje různá duševní onemocnění, ale hlavně životy těch, kteří se s těmito problémy potýkají.

Třebíč: Medičky bojují proti stigmatizaci duševních onemocnění
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Třetí zastávkou putovní výstavy, která byla v červnu uvedena v Brně, je právě Třebíč. Od pondělí 14. srpna si mohou panely prohlédnout návštěvníci Alternátoru, kde výstava zůstane až do 26. září.

Výstava o duševních onemocněních je zaměřená na celkem 9 diagnóz – ADHD, deprese, panická porucha, paranoidní schizofrenie, Aspergerův syndrom, bipolární afektivní porucha, Alzheimerova choroba, OCD a mentální anorexie. Ty jsou popsány v krátkých textech a doplněny uměleckou grafikou od Karolíny Kryštofové. „Naším cílem není jen informovat veřejnost o jednotlivých nemocech, ale především umožnit lidem blíže poznat, jaký je život člověka trpícího duševním onemocněním, jaké problémy řeší, jak to prožívá a co mu pomáhá. Základním prvkem jsou právě příběhy konkrétních lidí,“ upřesňuje jedna z organizátorek výstavy Tereza Ondráčková.

Duševní onemocnění je nemoc jako jakákoliv jiná

„Nejen jako studentky medicíny se setkáváme s lidmi, kteří se potýkají s různými psychickými problémy, ale stále trpí ostychem vyhledat odbornou pomoc. Z toho důvodu jsme věnovaly jeden panel právě informacím, jak se v podobné situaci zachovat. Chceme lidem ukázat, že duševní onemocnění je prostě nemoc jako jakákoliv jiná a je třeba o tom mluvit,“ doplňuje autorka textů o nemocech a další organizátorka projektu Zuzana Špačková.

Na výstavě studentky nepracovaly samy, ale spojily se s různými organizacemi, které se zabývají destigmatizačními aktivitami. Příběhy pomáhali získat např. i studenti psychologie z Projektu SPOLU nebo organizátoři projektu Psychobraní. Panel o pomoci spoluvytvářely studentky s neziskovou organizací Nevypusť Duši, z. s. „Jsme moc rády, že se nám výstavu podařilo po roce dokončit. Velmi nám pomohla i finanční podpora z Grantu TGM od Spolku absolventů a přátel MU,“ dodává Ondráčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…