Třebíč: Oblastní charita otvírá nový azylový dům pro rodiče s dětmi a ženy

13.10.2017 15:24

Oblastní charita Třebíč v pondělí 16. 10. 2017 v deset hodin slavnostně otevře Azylový dům pro rodiče s dětmi a ženy. Nová budova disponuje 19 bytovými jednotkami s kapacitou 61 lůžek a jde o zcela výjimečné zařízení v rámci celého Kraje Vysočina.

Třebíč: Oblastní charita otvírá nový azylový dům pro rodiče s dětmi a ženy
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Vedle azylového domu bude mít v budově zázemí také Raná péče Třebíč, která odborně podporuje rodiny, ve kterých vyrůstají děti s mentálním, tělesným, či kombinovaným postižením a děti s poruchami autistického spektra či ohrožením ve vývoji.

Zahájení stavby za 39 milionů proběhlo 30. 5. 2016. Po roce a čtyřech měsících přivítá první klienty. „Důvodem výstavby byly nedostatečné kapacity současného azylového domu a velká poptávka po nových službách, jako např. možnost ubytovat také otce s dětmi, či celou rodinu v těžké životní situaci. Podporu se nám podařilo získat ze státního rozpočtu prostřednictvím MPSV, financí Kraje Vysočina a města Třebíč,“ vypočítává ředitel Oblastní charity Třebíč Petr Jašek.

Domov pro matky provozuje Charita v Třebíči už od května roku 1995 na adrese Manželů Curieových 604 v Třebíči. V patnácti bytových jednotkách ročně ubytovala průměrně 30 matek se svými dětmi. „Naši pracovníci pomáhají klientům řešit jejich náročnou životní situaci, podporují je v růstu a v práci na sobě. Velkou pozornost věnujeme zejména péči o děti, nácviku praktických dovedností, hledání či udržení zaměstnání i umění hospodařit s penězi,“ doplňuje Eliška Klimešová vedoucí azylového domu.

Rodiny budou nově moci využít terapie

Každá bytová jednotka v novém objektu je vybavena toaletou, koupelnou a kuchyňskou linkou, dva byty jsou přitom bezbariérové. Součástí azylového domu je také herna pro děti, společenská místnost, studovna, kaple, cvičná kuchyně a návštěvní místnost. Za domem je zahrada, která bude využívána k herním aktivitám dětí, relaxaci, a také pěstování rostlin. Provoz azylového domu je financován prostřednictvím Individuálního projektu Kraje Vysočina z prostředků Evropského sociálního fondu.

Část budovy určená rané péči nabídne doplnění stávající terénní formy poskytování o služby ambulantní. Rodiny budou nově moci využít terapie – Snoezelen a EEG biofeedback, které jsou v současné době chybějící a nedostatečné. Nabídky Rané péče Třebíč využívá ročně sedm desítek rodin z Třebíče a okolí.

Slavnostního otevření 16. 10. od 10:00 se zúčastní zástupci vedení Oblastní charity Třebíč a Diecézní charity Brno, MPSV, Kraje Vysočina a Města Třebíč. Objekt požehná otec biskup Mons. Vojtěch Cikrle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…