Třebíč: Zachránce židovských dětí dostal Anděla pro lepší svět

01.09.2017 20:23

Další vyznamenání in memoriam dostal zachránce židovských dětí Antonín Kalina. Anděl Antonín má pořadové číslo 119 a před Kalinou jej získal například Václav Havel, Dalajláma, Sir Nicholas Winton nebo Věra Čáslavská.

Třebíč: Zachránce židovských dětí dostal Anděla pro lepší svět
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Dětskou mírovou cenu předala v pamětní síni Antonína Kaliny paní Helena Vaculíková, galeristka a umělecká vedoucí Školičky základů umělecké práce pro děti při Galerii U Šťastných Bobtailů v Malé Morávce. Za město cenu převzala ředitelka Městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková, za kraj Pavel Pacal, náměstek hejtmana a třebíčský radní. Při této příležitosti přijel také tajemník federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus.

„Anděl se jmenuje Antonín, my mu říkáme Toníček,“ řekla Helena Vaculíková. Ta také prozradila, že celá myšlenka udělovat mírové anděly vznikla v roce 2010 a pochází z hlavy šestiletého kluka, který do řezbářské školičky chodí.

Jaromíra Hanáčková prozradila, že Kalinova pamětní síň se dočká rozšíření o další dvě místnosti, ve kterých přibude expozice osudů sedmi z Kalinových dětí. „Kraj potvrdil finanční pomoc ve výši 200 tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Pacal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …