Třebíč je na zakázky připravená skvěle

24.08.2015 22:07

Ve středu 19. srpna proběhla v Praze konference Elektronizace veřejných zakázek. Za město Třebíč se konference zúčastnil místostarosta Pavel Pacal, který v roli přednášejícího popsal zkušenosti města s čtyřletým používáním elektronického nástroje E-ZAK při zadávání veřejných zakázek.

Třebíč je na zakázky připravená skvěle
Foto: rep
Popisek: Třebíč

„Cílem konference bylo získání informací o aktuálním vývoji elektronizace veřejných zakázek, trendech v zadávání elektronickou cestou, dopadu připravovaného nového zákona o zadávání veřejných zakázek a v neposlední řadě výměna zkušeností mezi zadavateli,“ popsal konferenci Pavel Pacal.

Jedním ze stěžejních témat byly elektronické aukce a centrální nákupy komodit v krajích a městech. Prezentované příklady dobré i špatné praxe vyvolaly zajímavou diskuzi o konkrétních přínosech těchto procesů. „Přínosy elektronických aukcí se projevují až při větších objemech nabízené komodity a s dostatečným počtem potenciálních dodavatelů. Jinak ztrácejí svůj účinek,“ uvedl Pavel Pacal.

Podobné je to i u centrálních nákupů. Zde je velmi důležitá volba nakupované komodity v závislosti na dalších nákladech a aspektech. „Zkušenosti jednotlivých obcí a měst ukázaly, že Třebíč jde správným směrem. Centrální nákupy i elektronické aukce v oblastech elektrické energie, plynu, telekomunikačních služeb mobilních operátorů i provozovatelů pevných sítí jsou uváženým krokem s jasným a prokazatelným ekonomickým přínosem pro město,“ doplnil Pavel Pacal.

Právní kancelář představila registr smluv

Velkým tématem konference byl také připravovaný registr smluv. Ten zde byl představen právní kanceláří, která připravuje protikorupční opatření v ČR a podílela se i na myšlenkách iniciativy rekonstrukce státu. Třebíč obsahem svého registru zveřejňovaných smluv již nyní splňuje všechny atributy připravovaného centrální registru. „Při zveřejňování uzavřených smluv, které již několik let město provádí na svém profilu zadavatele veřejných zakázek, pošleme smlouvy i do dalšího registru tentokráte centrálního,“ uvedl Pavel Pacal.

Konference se konala pod záštitou Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR a je jednou z největších akcí svého druhu v České republice. V kongresovém centru hotelu Barceló Praha se sešli zástupci ministerstev, státních orgánů i samospráv, pracovníci úřadů obcí, měst i krajů, stejně jako odborníci, kteří se zabývají elektronizací veřejných zakázek jak ze strany zadavatelů, tak i dodavatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…