Třebíč oslavila dvacet let od rekonstrukce synagogy

24.09.2017 18:09

Významná historická stavba a dominanta nejen židovské čtvrti, ale celého města byla rekonstruována a zpřístupněna veřejnosti před dvaceti lety. Postavena byla přibližně v roce 1670 a sloužila jako modlitebna pro židovskou část obyvatel Třebíče.

Třebíč oslavila dvacet let od rekonstrukce synagogy
Foto: rep
Popisek: Třebíč

V poválečných a dalších letech byla budova poškozena, hrozila její demolice. K tomu naštěstí nedošlo a v letech 1989 až 1997 prošla velkou rekonstrukcí. V roce 2003 byla Zadní synagoga jako součást židovské čtvrti zapsána na seznam UNESCO.

Návštěvníci si v synagoze mohli její pohnutou historii připomenout při slavnostním setkání a vystoupení starosty Pavla Janaty, radního Pavla Heřmana a architekta Lubora Herzána, který se na zapsání třebíčských památek na seznam UNESCO významně podílel. Účastníci slavnostního setkání shlédli také vystoupení komorního orchestru Musici Boemi a houslového viruóza Alexandra Shonerta.

„Je na místě si dnes vybavit jak vypadala židovská čtvrť počátkem devadesátých let. Nefunkční kanalizace, poruchový vodovod, nejisté dodávky elektřiny a bydlení v domech určených k demolici. Dnes synagoga trvale slouží jako místo, kde probíhají kulturní a vzdělávací akce a dnešní Třebíč by si život bez ní jen stěží dokázala představit. My, kteří jsme byli účastníky těch úžasných proměn, můžeme s hrdostí vzpomínat, že jsme byli u toho,“ uvedl ve svém projevu radní města Pavel Heřman.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…