Tři osobnosti převzaly Čestné občanství Prahy 8

01.10.2020 9:15

Obřadní síň Libeňského zámku zažila včera výjimečnou událost – udílení Čestných občanství Prahy 8. Slavnostní udílení čestných občanství proběhlo v Praze 8 již pošesté.

Tři osobnosti převzaly Čestné občanství Prahy 8
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Ocenění Čestný občan Prahy 8 převzali Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., zakládající ředitelka Gerontologického centra v Praze 8 (na společné fotografii vlevo), Plk. Julián Slepecký, bojovník proti totalitě a za demokracii v zastoupení své manželky Oliny (uprostřed) a MUDr. Slavoj Brichcín, sexuolog a psychiatr (vpravo).

„Udílením čestných občanství chceme oceňovat osobnosti, které se zvlášť významným způsobem zasloužily jak o celospolečenský přínos, tak o rozvoj, prospěch a dobré jméno osmé městské části. Jde o projev úcty za celoživotní dílo,“ říká starosta Prahy 8 Ondřej Gros s tím, že ho těší, že tato tradice se v Praze 8 ujala. Prvním Čestným občanem Prahy 8 se stal lékař z Nemocnice Na Bulovce MUDr. Josef Hercz, plk. v.v. už v roce 2005. Poté nastala mnohaletá pauza a na udílení se navázalo až v roce 2016. Od té doby se jedná o každoroční ocenění. Čestné občanství městské části Praha 8 uděluje Zastupitelstvo městské části na základě § 10 odst. (2) a ve smyslu § 89 odst. (1) zákona č. 131/2000 Sb. o hl. m. Praze jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

Medailonky Čestných občanů Prahy 8 za rok 2020:

Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D. (* 1955) - Absolvovala Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze, specializovala se v praktickém lékařství, geriatrii, veřejném zdravotnictví a medicíně dlouhodobé péče. Ph.D. získala v oboru sociální gerontologie. Habilitovala v oboru kulturní a sociální antropologie se zaměřením na problematiku péče o seniory a Alzheimerovy choroby. Působí jako zakládající ředitelka Gerontologického centra v Praze 8, proděkanka pro zahraniční vztahy UK FHS, zakladatelka Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče (CELLO ILC CZ), odborný garant Studií dlouhověkosti na FHS UK a jako hostující profesorka na University of the West of Scotland.

Plk. Julián Slepecký (* 1928) - Za války byl nacistickými úřady odvlečen na práce do Lipska a pak do Bádenska. Po osvobození se dostal do francouzského sběrného tábora pro občany Sovětského svazu a měl být deportován do SSSR navzdory tomu, že se hlásil k české národnosti. V Polsku se mu naštěstí podařilo z transportu uprchnout. Do Československa se dostal až na konci listopadu 1945. Přihlásil se do vojenské školy pro spojařské mechaniky. Vojenským výcvikem prošel na Slovensku a na vojenská studia nastoupil v Novém Mestě nad Váhom. Když se čs. armáda dostala do područí komunistů byl zatčen a odsouzen na dvacet let. Na svobodu se dostal těsně před amnestií v roce 1959. Pracoval pak jako řidič a také v dělnických profesích. Po roce 1990 byl rehabilitován a povýšen do hodnosti plukovníka. Žije v Praze 8 a je činný ve vojenské sekci Konfederace politických vězňů.

MUDr. Slavoj Brichcín (* 1935) - Český sexuolog a psychiatr, soudní znalec v těchto oborech. Přál si studovat literární vědu, kvůli politickým poměrům byl však vyslán na lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Ve vyšších semestrech studoval zároveň dva roky psychologii na Filozofické fakultě UK. Poté působil v psychiatrické léčebně v Dobřanech, od roku 1961 v Českých Budějovicích a pak v Praze. Po roce 1986 se stal primářem Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Založil a organizoval Bohnické sexuologické dny. Vede psychoterapeutickou sekci České křesťanské akademie. Je dlouholetým členem Psychiatrické, Sexuologické a Psychoterapeutické společnosti ČLS J. E. Purkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech

13:37 Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech

Až do 16. června je možné si na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti prohlédnout putovní výstavu P…