Třinec: Cena města pro osobnosti třineckého sportu Annu Gavendovou a Otto Dobesche

28.10.2016 19:43

Mezi nositele Ceny města Třince se zařadily dvě významné osobnosti, které výrazně přispěly k rozvoji třineckého sportu. Ocenění z rukou starostky města Věry Palkovské včera převzala paní Anna Gavendová za vynikající reprezentaci města a republiky v orientačním běhu a dlouholetou úspěšnou trenérskou a organizační činnost a pan Otto Dobesch za dlouholetou propagaci sportu všestrannou aktivní činností a za výrazný podíl na rozvoji sportovního života v Třinci.

Třinec: Cena města pro osobnosti třineckého sportu Annu Gavendovou a Otto Dobesche
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

Paní Anna Gavendová, roz. Handzlová, byla čtrnáct let členkou reprezentačního družstva v orientačním běhu, 225x startovala za Československo, na mistrovstvích světa v letech 1972 – 1980 získala čtyři bronzové medaile v závodech štafet, krásného umístění na 10. a 11. místě dosáhla i v soutěžích jednotlivců. Úctyhodný počet medailí získala i na mistrovstvích republiky - 18 zlatých, 20 stříbrných a 15 bronzových. Za vynikající reprezentaci ČSSR obdržela Anna Gavendová tituly „mistr sportu“ a „zasloužilý mistr sportu“. V roce 2002 a 2004 byla slavnostně vyhlášena trenérkou roku Moravskoslezského kraje a v roce 2012 byla Českým svazem orientačních sportů uvedena do síně slávy.

Úspěšná závodnice pracovala od roku 1964 do roku 1987 v Třineckých železárnách, při zaměstnání vystudovala střední průmyslovou školu a následně dva ročníky vysoké školy trenérského zaměření. Od roku 1987 pracovala v Tělovýchovné jednotě TŽ. Po ukončení reprezentace v roce 1981 se začala intenzivně věnovat trenérské práci v třineckém oddílu orientačního běhu, od roku 1989 do roku 1997 byla trenérkou reprezentačního družstva žen České republiky. Vedle toho trénovala v Třinci spolu s manželem Ottou Gavendou skupinu děvčat Ladies Orienteering Team Třinec, která se stala světovou špičkou. Po ukončení aktivní závodní činnosti Ladies se opět věnovala a dodnes věnuje mládeži. Se členy oddílu orientačního běhu organizuje paní Gavendová různé akce pro mládež, např. populární Beskydský azimut mládeže, od roku 2004 pořádá každoročně Memoriál Otty Gavendy. U příležitosti jejího letošního jubilea jí Výkonný výbor České unie sportu udělil medaili za celoživotní práci a výjimečný přínos pro rozvoj tělovýchovy a sportu.

Od roku 2002 je Anna Gavendová zastupitelkou města, od roku 2004 i členkou Rady města Třince. Dobrovolně se významně angažuje jako místopředsedkyně také ve spolku Klub Marie, sdružující ženy po onkologické léčbě nádoru prsu, spoluorganizuje každoročně Český den proti rakovině a zapojuje se do osvětové činnosti Klubu. „Paní Anna Gavendová je silnou osobností, vzácným, přátelským člověkem. Její zásluhy na rozvoji zdravého sportování především dětí a mládeže jsou nezpochybnitelné, její optimismus je stále zdrojem síly pro ty, kdo se ocitnou v těžké životní situaci,“ podotkla starostka Věra Palkovská.

Pan Otto Dobesch se zapsal do povědomí třinecké veřejnosti jako všestranný sportovec, úspěšný závodník a obětavý organizátor sportovního života v Třinci. V mládí se věnoval především kanoistice, lyžování a tenisu. Přes nelehké podmínky a skromné materiální zabezpečení v padesátých letech minulého století se díky mimořádnému sportovnímu talentu a tréninkové píli úspěšně prosazoval, spolu s dalšími třineckými sportovci, nejen v regionálních, ale i celostátních soutěžích.
Výborných výsledků dosahoval během základní vojenské služby, kde mimo jiné jako člen stříbrné štafety armádních přeborů v běhu na lyžích porazil tehdejší špičky československého běžeckého lyžování.

Po ukončení základní vojenské služby startoval opakovaně spolu s dalšími nadšenci z Třince na známém „Bezroukově memoriálu“ u Sliače, pravidelně se zúčastňoval lyžařských běžeckých závodů „Memoriál Josefa Stebla“ na Javorovém, kde se vedle aktivní účasti výrazně podílel i na organizaci kvalitně obsazeného závodu. V letních měsících jezdil s třineckými vodáky na soutěže ve slalomu a posléze i v rychlostní kanoistice. Věnoval se ovšem také atletice, cyklistice, fotbalu, horolezectví a jiným sportům, ale vedle lyžování se stal jeho největší láskou tenis. Věnoval se mu jako aktivní hráč a jako funkcionář. Desítky let působil ve výboru oddílu, řadu let byl jeho předsedou. Pan Otto Dobesch nebyl jen závodník a funkcionář, ale také budovatel, protože se velmi aktivně zapojil do výstavby sportovišť v Třinci. Po celé období se spolupodílel na výstavbě tenisového areálu na Lesní ulici. V profesním životě pracoval pan Dobesch celý život v mechanických dílnách TŽ jako technolog.

Otto Dobesch zasvětil sportu celý život a svou celoživotní činností, vytrvalostí a obětavostí významně přispěl k rozvoji tělovýchovy a sportu v Třinci. Jeho záslužnou činnost ocenila rovněž Česká unie sportu, která mu udělila čestným uznáním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…