„Každý týden svážíme o desítky kilogramů vytříděných kuchyňských zbytků více. Až na malé výjimky v nádobách nebylo nic, co by tam nepatřilo. Musím občany Třince pochválit, že změnu přijali a poctivě třídí,“ uvedl jednatel SMOLO CZ Tomáš Ondraszek.
Že mají Třinečtí zájem o novinku je zřejmé i z mnoha dotazů, které do svozové firmy chodí. Lidé se zajímají, zda nádob bude více, zda do nich mohou vkládat i kosti, zbytky polévek, kompoty, papírové ubrousky. Jak často se budou vyprazdňovat, zda nebudou v létě zapáchat a jak jsou zajištěny před bezdomovci a zvířaty.
Nový typ popelnic má utěsněné víko zabraňující šíření pachu. Obsah nádob se sváží pravidelně každé úterý do bioplynové stanice, kde se z něj v průběhu čtvrt roku vyrobí biometan. Svoz gastroodpadu je zaveden v městských částech a na sídlištích, z okrajových části venkovského typu se dál sváží zelený bioodpad do kompostárny.
Pro společnost SMOLO je to pilotní projekt, který bude v budoucnu nabízet dalším obcím.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV