Trutnov: Město odmítá kritiku samospráv k přípravě výstavby parkovacího domu

13.02.2023 16:43 | Tisková zpráva

Město Trutnov se rozhodlo reagovat na výzvu několika samospráv, které se staví proti výstavbě parkovacího domu na největším trutnovském sídlišti Zelená Louka. Odmítá totiž jejich kritiku, komunikovanou přes média.

Trutnov: Město odmítá kritiku samospráv k přípravě výstavby parkovacího domu
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Vedení však je i nadále připraveno v jednání se zástupci samospráv pokračovat, a to nejen o parkovacím domu, ale i dalších projektech, spojených s chystanou regenerací sídliště.

Z loňského průzkumu veřejnosti na Zelené Louce vyplynulo, že více jak 78 % obyvatel vnímá situaci ohledně parkování jako problémovou. Nalézt uspokojivé řešení, které by vyhovělo všem, je však obtížné. Významným zlomem by byla výstavba parkovacího domu vedle CityMarketu, na kterou má radnice dokonce šanci získat dotaci. V těsné blízkosti plánovaného projektu je navíc hned několik lokalit s kritickou situací v parkování, kterým by se tak ulevilo. To se ale nelíbí několika místním samosprávám, které se obrátily na média.

„Není pravdou, že by město s obyvateli samospráv nekomunikovalo,” reaguje místostarosta města Trutnova Tomáš Hendrych, a dodává, „že každá část Zelené Louky je zatížena jiným způsobem a území nelze řešit izolovaně. Samosprávami v médiích uváděný dostatek parkovacích míst se pravděpodobně změní v okamžiku, kdy nebude možné zřídit část nástupních ploch pro požární techniku ve vnitrobloku. Úbytek minimálně 20-25 parkovacích míst výrazně zhorší situaci v lokalitách, které již občané jako problémové spatřují, ulice Za Komínem, Tovární a okolí ZŠ Mládežnická“.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21912 lidí

Město se tedy paradoxně dostává do situace, kdy se na jedné straně snaží řešit nástupní plochy hasičské techniky pro samosprávy tak, aby nedošlo ke snížení počtu parkovacích míst, na straně druhé od týchž samospráv čelí argumentačním faulům – např. zpoplatnění parkování nebo nedostatečná komunikace. Zástupci samospráv byli opakovaně ujištěni, že parkování bude bezplatné. “Se zástupci samospráv jsem se sešel a o věci jsme jednali, taktéž byli z mé strany i ze strany města informováni o dalším průběhu realizace záměru i o tom, že hledáme alternativní řešení nástupních ploch. To však patrně nebude možné pro všechny samosprávy. O věci chceme dále jednat, avšak posílat si vzkazy přes média nepovažuji za šťastné,” doplňuje Michal Rosa, starosta města Trutnova

Město Trutnov naopak vítá přijetí nabídky na spolupráci při revitalizaci Zelené Louky. Již v úvodu tohoto roku oslovilo město všechna společenství vlastníků a bytová družstva na sídlišti se žádostí o kontakty na představitele, jejichž prostřednictvím hodlá komunikovat připravované změny. „Komunikace s občany je pro nás klíčová a názor obyvatel je pro nás důležitý. I z tohoto důvodu jsme v minulém roce zadali zpracování průzkumu veřejnosti, abychom zjistili jejich názor na situaci na sídlišti a znali jejich potřeby”, říká trutnovský starosta.

Bez ohledu na situaci okolo plánované výstavby parkovacího domu město Trutnov v letošním roce bude pokračovat v přípravě zadání Studie regenerace sídliště Zelená Louka. „Stále jsme přesvědčeni, že sídliště si celkovou revitalizaci zaslouží. Nechceme ubírat stávající zelené plochy na úkor parkovacích míst. Zeleň v lokalitě totiž je podle průzkumu jedním z největších plusů sídliště. Pokud tedy nezrealizujeme parkovací dům nebo nedojde na zázrak, problém s parkovací kapacitou jiným způsobem nevyřešíme,“ uzavírá starosta města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

19:06 Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové,…