Turnov: Padesátimilionová investice v Nudvojovicích zlepší kvalitu vody

23.11.2017 10:03

Úpravna vody v Nudvojovicích byla uvedena do provozu v roce 1991. Veškerá technologie a zařízení jsou dosud původní. Součástí prameniště je celkem šest vrtů vybudovaných v průběhu let 1967 až 1982.

Turnov: Padesátimilionová investice v Nudvojovicích zlepší kvalitu vody
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Všechny objekty jsou umístěny v záplavovém území, kde v minulosti v průběhu povodní docházelo ke znečištění vrtů. Jde o druhý hlavní zdroj pitné vody pro Turnov a okolní napojené obce, který dokáže vyrobit do sítě 50 litrů vody za vteřinu. Odsud je voda čerpána do vodojemů na Károvsku a v Ohrazenicích. Z Károvska pak teče voda do dalších vodojemů až do nejvzdálenějšího na Pohoři (Olešnice).   

„Klíčovou roli získávají Nudvojovice zejména v době, kdy je hlavní vodní zdroj, kterým jsou studny v Dolánkách, postižen silným zákalem. Ten vzniká většinou po velkých deštích a při povodňových stavech. Dolánky se musí odstavit a z Nudvojovic je pak hlavní místo zásobování pitnou vodou celého Turnovska. Tohle se naposledy stalo letos v říjnu a na počátku listopadu. Po zabezpečení vrtů proti povodním a po celkové rekonstrukci úpravny pak připravíme pro Turnov a sousední obce druhý hlavní a plnohodnotný zdroj pitné vody,“ přibližuje plánovanou rekonstrukci Milan Hejduk, předseda Rady sdružení Vodohospodářského sdružení Turnov.

Příprava rekonstrukce nudvojovické úpravny vody trvala ze strany VHS tři roky. Kromě projektové dokumentace bylo rozhodující získání dotačních prostředků. Cena díla je 45,8 mil. Kč bez DPH. Otevřená soutěž přinesla deset konkurenčních nabídek a snížení ceny oproti plánovanému rozpočtu o 18 %. „Financování se ještě upřesňuje. Klíčovou dotací bude asi 30 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí, zhruba devíti miliony korun pomohou Liberecký kraj, Turnov i okolní obce a stejný podíl půjde z VHS,“ upřesňuje Hejduk.

Vítězem výběrového řízení je sdružení firem VODA CZ z Hradce Králové a SYNER VHS Vysočina z Jihlavy. Stavební práce zaberou 13 měsíců, potrvají tedy do konce listopadu 2018. V tuto dobu již bylo předáno staveniště a téměř okamžitě byly zahájeny práce na sanaci vrtů. Podle počasí se zváží také zahájení výstavby nových vodovodních řadů od vrtů směrem k úpravně. Současně se buduje zařízení staveniště a začnou první demontáže v objektu úpravny.

V rámci navrženého zkapacitnění prameniště budou zprovozněny a zkapacitněny čtyři vrty. Zbývající dva kontaminované vodou z Jizery budou zakonzervovány. Dojde ke kompletní rekonstrukci areálu úpravny, opraveny budou všechny stávající objekty a dojde na úplnou výměnu technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…