Turnov: Únorové zastupitelstvo se věnovalo problematice ceny vody

06.03.2014 11:00

Zasedání turnovského zastupitelstva v předposlední únorový den přineslo řadu usnesení.

Turnov: Únorové zastupitelstvo se věnovalo problematice ceny vody
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

O nejdůležitějších bodech jednání a usneseních informujeme:

Zastupitelé byli informováni a vzali na vědomí zprávu o čerpání prostředků z fondu na obnovu a výstavbu bytového fondu města za rok 2013. V loňském roce bylo z fondu vyčerpáno 2 617 tisíc korun a zůstatek k 31. 12. 2013 ve výši 5 865 tisíc korun umožní mimo jiné v letošním roce zahájit rekonstrukci střechy na penzionu pro seniory v Žižkově ulici.

Město prodá majiteli zahradnictví v ulici 5. května pozemky s různými stavbami uvnitř areálu zahradnictví za 465 tisíc korun. Zahradnictví odkoupilo většinu pozemků od nadace františkánů, prodávané městské pozemky jsou malé a již jen zbytkové.

Ačkoliv na minulém jednání zastupitelstva byla snížena cena domu čp. 256 v Tázlerově ulici na 1,6 milionu korun, bude nakonec dům prodán jednomu ze dvou zájemců za cenu 1,89 milionu korun. Zastupitelé prodej posvětili.

Město uloží volných 40 milionů korun na termínovaný vklad na šest měsíců do peněžního ústavu J&T BANKA a.s. s podmínkou, aby byl vklad pojištěn. Zastupitelé také schválili mimořádné splátky jistiny k úvěrovým smlouvám u několika bank.

Velitel obvodního oddělení Policie ČR Milan Drahoňovský přednesl zprávu o bezpečnostní situaci v katastru Turnova za rok 2013 a velitel Městské policie Turnov Luboš Trucka  zprávu o činnosti městské policie také za rok 2013. Zastupitelé vzali tato zprávy po poměrně široké diskuzi na vědomí.

Bohatá diskuze zastupitelů se rozvinula k problematice pozice Turnova ve Vodohospodářském sdružení Turnov a žádosti občanů za odvolání zástupců města z rady VHS. Žádosti občanů nebylo usnesením zastupitelů vyhověno, ale zastupitelé důrazně žádají zástupce města v radě VHS, aby prosazovali zájmy Turnova tlumočené usneseními zastupitelstva. V opačném případě bude nutné přikročit k jejich odvolání. Zastupitelstvo také uložilo starostovi informovat zástupce města ve VHS o usneseních přijatých k problematice VHS a také vzalo na vědomí informace o případném vystoupení Turnova z VHS, s čímž však nesouhlasilo. V radě VHS by mělo být projednána změna stanov tak, aby podíl hlasů zástupců Turnova odpovídal velikosti vloženého majetku. Také zastupitelé vzali na vědomí opatření vedoucí k zafixování ceny vodného a stočného a pověřili zástupce Turnova v radě VHS dalším jednáním a jejich prosazováním. Jde o to, aby členská města a obce přispívala VHS na opravy - u akcí do 10 milionů korun 10% z vysoutěžené ceny, u akcí nad 10 milionů korun 20% vysoutěžené ceny, a oddlužila VHS 6 – 10 miliony korun za rok.

Zastupitelé odsouhlasili rozdělení příspěvků z kulturního fondu města. Akce s přímou podporou budou podpořeny částkou 396 100 korun, na činnost kulturních spolků město přispěje 21 tisíci korunami, částkou 405 tisíc korun budou podpořeny jednotlivé kulturní akce a 25 tisíci korunami bude podpořena publikační činnost. V rezervě bude 2 900 korun. Celkově je v rozpočtu 850 tisíc korun.

100 tisíci korunami podpořili zastupitelé obnovu objektů, které se nacházejí v památkové zóně města. Rozdělili je mezi dva žadatele.

Již v roce 2007 zastupitelé rozhodli, že se Turnov připojí ke kampani vlajka pro Tibet. Na únorovém zasedání zastupitelé přijali usnesení, že bude město ke kampani i nadále připojeno, a to bez časového omezení.

Zastupitelstvo schválilo zprávu o činnosti kontrolního výboru zastupitelstva za rok 2013 a plán činnosti kontrolního výboru na letošní rok. Také souhlasilo s výměnou dvou členů výboru.

Čistě formálním bylo usnesení o tom, že správní území města je na období let 2014 – 2020 součástí regionu Obecně prospěšné společnosti pro Český ráj a patří do územní působnosti místní akční skupiny Český ráj a Střední Pojizeří. Takové usnesení umožní čerpání dotací z Evropské unie v dalším programovacím období.

I když již byla schválena zřizovací listina nové příspěvkové organizace Turnovské památky a cestovní ruch, bylo nutné pozměnit ještě adresu sídla této organizace.  Bude sídlit v ulici 5. května čp. 26.

Před Vánocemi, konkrétně 17. prosince 2013, se v Turnově konalo Studentské fórum, na němž mladí lidé formulovali problémy, které by z jejich pohledu mělo město řešit. Zastupitelé vzali na vědomí výsledky tohoto diskuzního setkání žáků základních a studentů středních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: turnov.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

16:29 Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

Písecká Sladovna připravila novou zážitkovou výstavu, nazvanou Království včel a bylin. Její slavnos…