Turnovští hasiči měli loni plné ruce práce

04.03.2017 6:33

Sbor dobrovolných hasičů města Turnova je jednotkou požární ochrany, která od roku 2001 je stabilní a akceschopnou složkou přispívající k bezpečnosti občanů Turnovska.

Turnovští hasiči měli loni plné ruce práce
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Tým turnovských hasičů tvoří v současnosti 21 dobrovolníků, kteří zasahují při mimořádných událostech na území Turnova a jeho okolí. V roce 2016 byla jednotka vyslána k 85 mimořádným událostem, z toho bylo 31 dopravních nehod, 28 požárů a 11 výjezdů technické pomoci. Pětkrát se řešil únik plynu nebo ropných produktů a v 10 případech se jednalo o planý poplach.

Hasiči se pečlivě připravují na zvládání úkolů při řešení mimořádných událostí formou školení, cvičení a dalších výcviků. V roce 2016 se jednotka účastnila dvou taktických a dvou prověřovacích cvičení požádaných HZS Libereckého kraje a velitelem JSDH města Turnova. Taktická cvičení probíhala v domově důchodců Pohoda a v depu nádraží ČD v Turnově. Prověřovací cvičení se dotkla problematiky dopravních nehod, kdy si hasiči prověřili svou připravenost na zranění osob nebo únik nebezpečné látky. Hasiči také provedli výcvik na vodě, při kterém zdokonalovali své schopnosti ovládání a řízení motorového člunu a vyzkoušeli si i další práce na vodě včetně záchrany tonoucího. K dalším nedocenitelným zkušenostem přispěl výcvik vyprošťování osob z havarovaného vozidla, který probíhal ve společnosti Škoda auto Mladá Boleslav.

„V loňském suchém a horkém létě byla jednotka zaměstnávána vysokým počtem lesních požárů, které na Turnovsku způsobily nemalé škody.“ uvedl Martin Bartoníček. Z důvodu vysokého počtu mimořádných událostí a struktuře zaměstnavatelů bylo nutné přistoupit k personální obměně jednotky. „Stále se potýkáme s problémem uvolňování zaměstnanců, jako členů jednotky požární ochrany, k zásahům v pracovní době.“ zhodnotil velitel turnovských hasičů. Během roku 2016 se podařilo splnit všechny úkoly v operačním řízení bez závažné újmy na zdraví členů jednotky ani škod na svěřené technice.

Postupně se daří dovybavovat jednotku základními věcnými prostředky, a to i díky finanční podpoře z Fondu požární ochrany Libereckého kraje. „Ke konci roku se nám podařilo pořídit nové zásahové vozidlo, které nahrazuje již technicky překonané vozidla Avia.“ řekl Bartoníček.  Projekt pořízení nového vozu byl financován městem Turnov a z dotačního fondu Libereckého kraje.

Podrobné informace o činnostech jednotky turnovských hasičů naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…