Tvoříme Jeseník

05.05.2019 19:23

To je název participativního rozpočtu, který připravuje město Jeseník. Na letošní rok je na realizaci nápadů občanů Jeseníku alokován v městském rozpočtu milion korun, menší část této sumy bude vyčleněna na nápady dětí z místní základní školy.

Tvoříme Jeseník
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

„Zpracovali jsme pravidla participativního rozpočtu, která naleznete na www.tvorimejesenik.cz. Základním pravidlem je, že nápady a návrhy se budou realizovat pouze na majetku města a musí být veřejně přístupné a využitelné všemi občany města. Například instalace lavičky nebo vybudování hřiště se musí uskutečnit na pozemcích města,“ uvedl místostarosta Tomáš Vlazlo.

Návrhy mohou předkládat všechny osoby starší 16 let se vztahem k Jeseníku elektronicky na www.tvorimejesenik.cz nebo lze vyplněný formulář odevzdat v Informačním centru Katovna. „Pokud bude mít kdokoliv problém s podáním svého návrhu, budou občanům k dispozici odborníci na úřadě, kteří jim poradí a zároveň dohlédnou na to, aby předkládané projekty odpovídaly pravidlům,“ zdůraznil místostarosta.

O projektech či projektu, které se nakonec budou realizovat, rozhodnou občané města formou hlasování. „Všechny předložené návrhy vyhodnotí pracovníci jednotlivých odborů městského úřadu a všechny, které splní pravidla participativního rozpočtu, postoupí do hlasování. V tom občané Jeseníku vyberou návrhy, které pak budou realizovány,“ vysvětlil Tomáš Vlazlo.

Participativní rozpočet není v řadě měst žádnou novinkou, namátkou můžeme jmenovat například Brno, Ostravu nebo nám bližší Šumperk či Vrbno pod Pradědem, které se letos poprvé připojilo k této iniciativě. Jejím smyslem je, aby se sami občané zapojili do rozhodování o využití části rozpočtu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

19:06 České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

Přesně dvacet let od otevření si v těchto dnech připomínají pracovníci Domova pro seniory Máj. A na …