Uherské Hradiště: Smetanovy sady mají knihobudku, piáno a nové hřiště

13.05.2016 11:36

Hrát na klavír, půjčovat si knihy, nebo si zacvičit na novém hřišti mohou od nynějška návštěvníci největšího parku v Uherském Hradišti – Smetanovy sady. Smyslem všech nových projektů v parku je udržení a zlepšení prostředí parku, zvýšení jeho atraktivity a jeho využívání k relaxaci občanů.

Uherské Hradiště: Smetanovy sady mají knihobudku, piáno a nové hřiště
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Město Uherské Hradiště chce, aby Smetanovy sady více sloužily občanům.

Na místě byl realizován projekt KnihoBudka a do místního altánu přibylo pianino pro veřejnou hudební produkci. Poblíž Slovácké búdy vzniklo za 290 tisíc korun menší workoutové hřiště.

Oživení městského parku Smetanovy sady o prvky vytvářející bezpečnou a aktivně odpočinkovou zónu doplnila nedávno instalace kamery pro zvýšený dohled městské policie nad rizikovými místy, také intenzita úklidu a čištění exponovaných míst je prováděno ve větší míře, než v minulosti.

V loňském roce byla opravena střecha altánu a v opravách se bude dále pokračovat (celkem za 100 tis. korun). Vloni byla také opravena zpevněná plocha před Slováckou búdou (195 tis. korun) pro pořádání různých společenských a kulturních akcí. V letošním roce se mj. uskutečnila oprava oplocení podél hlavní komunikace (78,5 tis.).

Zásadní obnovy v novém tisíciletí se Smetanovy sady dočkaly v roce 2012 v rámci projektu „Regenerace urbanizované krajiny - revitalizace významné sídelní zeleně města Uherské Hradiště“. V parku se na přelomu roku 2011/2012 na základě znaleckých posudků pokácelo přes 130 nebezpečných, poškozených, nemocných nebo přestárlých stromů (z toho vzrostlých 57), ořez byl proveden u 113 stromů, bezpečnostní vazba u 14 stromů. Náhradou bylo vysazeno 66 stromů.

Na podzim 2015 se ve Smetanových sadech v rámci akce “Smetanovy sady – obnova komponované plochy městské zeleně města Uherské Hradiště“ kácelo 5 stromů, 13 stromů a 4 862 keřů bylo nově vysazeno.

Starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha:
"Myslíme si, že by byla velká škoda, kdyby se zrovna v projektech ve Smetanových sadech neodrazil přímý vliv na občany, návštěvníky parku. Chceme, aby to zde žilo, aby se tady cítily dobře maminky s dětmi, stejně jako senioři nebo mládež. Záleží nám na každém místě ve městě a nevím, které z nich by mělo více sloužit k pohodlí a zábavě lidí, než právě největší městský park."

KnihoBudky v Uherském Hradišti
Město Uherské Hradiště se prostřednictvím své příspěvkové organizace Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana připojilo k neziskovému projektu KnihoBudka. Cílem projektu je proměnit vysloužilou telefonní budku v malou bezplatnou veřejnou knihovnu.



Městem byly zakoupeny 2 KnihoBudky (v celkové hodnotě 60 000 Kč), z nichž jedna je umístěna ve Smetanových sadech a druhá na Masarykově náměstí. KnihoBudky budou sloužit k půjčování a výměně knih, které již lidé přečetli, nechtějí je vyhodit a mohou tak posloužit jiným zájemcům. KnihoBudky poskytují kolemjdoucím i návštěvníkům města neobvyklou službu v rámci jedinečného komunitního projektu. KnihoBudky jsou ve správě Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana, ale záleží jen na širší veřejnosti, nakolik bude jejich provoz úspěšný a smysluplný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…