Uherské Hradiště: Vésky a Míkovice připojeny na centrální ČOV

03.10.2015 20:04

Město Uherské Hradiště dokončilo, za pomoci fondů EU, významný projekt z oblasti životního prostředí, který řeší odkanalizování rozsáhlého urbanizovaného území na centrální čističku odpadních vod (ČOV).

Uherské Hradiště: Vésky a Míkovice připojeny na centrální ČOV
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Vésky a Míkovice byly dosud odkanalizovány jednotnou kanalizací na stávající ČOV ve Véskách. Tato ČOV ovšem neplnila spolehlivě svou funkci, prakticky trvale překračovala požadované koncentrační a bilanční hodnoty vypouštěného znečištění, které jsou stanoveny vodohospodářským orgánem.

"Projekt pod názvem "Převedení odpadních vod z místních částí Vésky a Míkovice na ČOV Uherské Hradiště“ primárně řeší odkanalizování integrovaných venkovských částí aglomerace Vések a Míkovic a dostavbu kanalizační části v těchto městských částech. Jeho realizací dojde k výraznému zlepšení podmínek životního prostředí města a jeho okolí a v neposlední řadě také k eliminaci rizika kontaminace podzemních i povrchových vod," přiblížil starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha. Stavbou se však rovněž vytvořily předpoklady pro připojení sousedních obcí Podolí a Popovic.

Příprava projektu začala již v září 2008, město se dvakrát pokoušelo o získání dotace z ministerstva zemědělství, ale projekt nebyl vybrán. V souladu s Plánem rozvoje vodovodů a kanalizací se počítalo se zrušením provozu stávající ČOV a s převedením splaškových odpadních vod do kanalizačního systému města Uherské Hradiště, neboť tato centrální ČOV města, která byla před několika lety rekonstruována a intenzifikována, disponuje dostatečnou kapacitní rezervou.
Úspěch projektové žádosti se dostavil až v roce 2013, a to v rámci Operačního programu Životní prostředí, kde byl projekt schválen a doporučen k financování.

Zhotovitelem stavebních prací se na základě výběrového řízení stala společnost Vodohospodářské stavby Javorník-CZ s.r.o. z Veselí nad Moravou. Celkové náklady projektu (projekt, stavební práce, technický a autorský dozor, zadávací řízení či publicita) dosáhly celkem výše 26,8 mil. Kč, toho způsobilé výdaje dosáhly 23,7 mil. Kč. Dotace z Operačního programu Životní prostředí pak činila 16,3 mil. Kč.

Stavební práce byly zahájeny 1. 9. 2014 a ukončeny 15. 5. 2015. Toho času (po dobu 6 měsíců od ukončení díla) probíhá zkušební provoz, „ostrý“ start začne 1. 1. 2016.

V tuto chvíli je v běhu veřejná zakázka na provozovatele kanalizace a souvisejících objektů ve vlastnictví města Uherské Hradiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…