Uherské Hradiště: Zahlcenost města dopravou pomohou snížit nové technologie

08.08.2017 21:16

Dynamičtější průjezd městem, vylepšené řízení provozu na křižovatkách či reálné informace o aktuální obsazenosti parkovišť jsou prvky, které by mohly ulevit čím dál více zatížené dopravě v Uherském Hradišti.

Uherské Hradiště: Zahlcenost města dopravou pomohou snížit nové technologie
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Velký dopravní průzkum, který až do září probíhá v reálném provozu města, již brzy napoví, jak se dá dopravě ve městě pomoci. Sloužit by k tomu měly vyspělé technologie, které specializovaná firma v Uherském Hradišti testuje.

Také jste v uplynulých týdnech viděli v Uherském Hradišti mladé lidi s kamerami či notesy, jak posedávají u silnic a parkovišť a dělají své záznamy? Patrně vám letělo hlavou, o co vlastně jde a co se děje.

V rozmezí dnů 31. července až 4. srpna proběhl na vybraném území centrální části města Uherské Hradiště komplexní dopravní průzkum, zajišťovaný ČVUT Fakultou dopravní, Centrem dopravního výzkumu a společností ELTODO a.s.. Sběr a vyhodnocení dat z průzkumu je anonymní a bude sloužit výhradně pro výzkumné a studijní potřeby. Tento průzkum se bude opakovat na konci měsíce srpna a v září s využitím i kamerového systému.

Průzkum dopravy je cílen zejména na směrové vztahy na městských tazích, sčítání vozidel na parkovištích či dopravy v centrální oblasti města a dobu zdržení průjezdu městem. Výsledky průzkumu, který společnost ELTODO a.s. nabídla městu jako pilotní projekt zdarma, budou známy koncem roku.

„Když pro nás budou výsledky zajímavé, začneme se zabývat případným zaváděním těchto progresivních technologických řešení do praxe,“ sdělil místostarosta města Zdeněk Procházka. „Například průjezdnost městem by se v takovém případě mohla zlepšit až o 18 procent,“ vyzdvihl.

Výzkumné projekty propojují akademickou půdu a soukromé firmy za účelem nových technických a technologických přístupů. Jejich využití je značně široké: v současnosti se jedná hlavně o rozvoj inteligentního parkovaní (Smartcity) a nové algoritmy řízení -  sdružující data o parkování, informace z  detektorů hluku, imisí, veřejného osvětlení a kamerových systémů i způsoby nové algoritmizace a propojení dat pro řízení v jedné nadstavbové platformě (CITIDEA), včetně přímého propojení do řízených křižovatek, veřejného osvětlení, parkování apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…