Uherský Brod: Studenti ukázali své Férové umění v Dortmundu

03.09.2015 14:30

Na sklonku prázdnin se v německém Dortmundu uskutečnilo mezinárodní setkání aktivistů kampaně Fairtradová města a školy. Uherskobrodské gymnázium a město Uherský Brod nás reprezentovali Tomáš Lukeš a Klára Hloušková z řídicí skupiny Fairtrade GJAK, kteří se mimo jiné podíleli na prezentaci příkladů dobré praxe.

Uherský Brod: Studenti ukázali své Férové umění v Dortmundu
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Kolegům z Rakouska a Německa bylo popsáno, jak se u nás myšlenka fair trade propaguje a ani naši tuzemští aktivisté nevycházeli z údivu. Ovšem prezentace Vsetína, Kroměříže, Mladé Boleslavi, Prahy a Třebíče byly také pro férovou Českou republiku přínosem.

Součástí tohoto workshopu byla také účast na největším fairtradovém veletrhu na světě, kde jsme jako první měli možnost zhlédnout, co se právě dostává na světový trh fairtradového zboží, také ale stávající osvědčené výrobky. Samozřejmě jsme se snažili domluvit dodávky těchto výrobku i na český trh. A tak si třeba již brzy budeme moci dopřát horkou čokoládu s guaranou, která funguje jako káva.

Řešila se také otázka, proč není Fairtrade v ČR rozvinutý v takové formě, jako u našich západních sousedů. Snažili jsme se vysvětlit, že férové zboží je u nás nedostupné z důvodu neinformovanosti obyvatel, tudíž nízké poptávky. Navíc se toto zboží u nás nabízí pod maskou luxusu a vysoké ceny, což zákazníka odradí od nákupu.

Česká výprava si taky neplánovaně udělala průzkum v německých obchodních řetězcích. Je zde samozřejmostí dostupnost širokého sortimentu fairtradového zboží (ovoce, květiny, káva, čaj, čokoláda, víno) a za ceny srovnatelné s ostatními druhy. Docílit podobné podívané v českých obchodech je jistě také našim cílem.

Bylo nám ctí reprezentovat zde naše gymnázium, město, zemi a věříme, že se budeme účastnit dalších podobných setkání.

Gymnázium v Uherském Brodě se 19. 6. 2015 stalo prvním fairtradovým gymnáziem. Toho docílili tamní studenti v rámci kampaně Fairtradové školy, tzn. školy, které oficiálně podporují fair trade - spravedlivý obchod, který zajišťuje možnost uživit se za důstojných podmínek vlastní prací v zemích globálního Jihu. Výrobky zde produkované, se k nám poté dovážejí a jejich označení logem Fairtrade dává znát, že tento nákup podporuje dobrou věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…