Úsekové měření rychlosti vozidel v Říčanech? Vyšší bezpečnost a zklidnění provozu

08.10.2015 19:49

Kamerový systém, který funguje od minulého roku na pěti úsecích v Říčanech, stojí za významným zvýšením úrovně bezpečnosti silničního provozu ve městě.

Úsekové měření rychlosti vozidel v Říčanech? Vyšší bezpečnost a zklidnění provozu
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Říčanská radnice se proto rozhodla na žádosti starostů z okolních obcí úsekové měření rozšířit i na jiných úsecích Prahy-východ. Řidiči k poslednímu srpnovému dni spáchali celkem přes 18 tisíc přestupků.

Úsekové měření rychlosti město spustilo v říjnu loňského roku. Dosavadní výsledky ukazují, že došlo k výraznému snížení přestupků. Na většině úsecích tak řidiči jezdí pomaleji a bezpečněji, snižují se rizika pro přecházející chodce a cyklisty. Jedinou výjimku tvoří nejfrekventovanější úsek na Říčanské ulici směrem od dálnice, kde řidiči porušují dopravní předpisy nejvíce a jejich počet je stále vysoký.

„Úseky jsme vybírali tam, kde město lidé prosili o větší bezpečnost provozu. Báli se přejít ulici, cítili se neukázněnými řidiči ohrožení. Myslím, že to zabralo, čísla mluví jasně,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen /Klidné město/. „Úsekové měření výrazně zklidnilo provoz. Většina řidičů si nyní dává pozor, aby nepřekročila povolenou rychlost. Podle předběžné analýzy klesl podíl řidičů, kteří překračují povolenou rychlost, o 12 procentních bodů. To je polovina ve srovnání s tím, jak se na měřených úsecích jezdilo dříve,“ doplňuje ekonom z Vysoké školy ekonomické Libor Dušek /Klidné město/.

Celkem 18 504 dopravních přestupků

K 31. 8. přestupkové oddělení zaznamenalo ve všech pěti lokalitách celkem 18 504 dopravních přestupků. Podle Libora Duška by se měl do budoucna výběr pokut více zefektivnit: „Aktuální prioritou by mělo být zrychlit výběr pokut. Pokuta uložená záhy po spáchání přestupku by měla řidiče silněji motivovat k dodržování pravidel.“

Nejdříve začaly kamery kontrolovat řidiče na úseku v ulici Široká směrem od Světic do centra města. Od října 2014 do srpna 2015 zde přestupkáři evidovali celkem 1004 přestupků, což je průměrně 90 měsíčně. Na Říčanské ze směru od Pacova zachytily kamery v tomto období 1433 přestupků. K překročení rychlosti na Černokostelecké ve směru od Mukařova došlo v počtu 2115 s tím, že měsíčně tento úsek řeší v průměru přes 200 přestupků. Nejspořádanější řidiči projíždí na ulici Smiřických s 489 přestupky za období 10,5 měsíců. Jde o lokality, kde pozorujeme významný preventivní dopad a pokles podílu přestupků v rozmezí 20 - 60 % od počátku instalace.

Odlišný je úsek na Říčanské ulici ze směru od dálnice do centra města. Město zde zaznamenalo celkem již 13 463 přestupků, přestože kamery zde byly instalovány až v prosinci 2014. „V zimních měsících byl na této ulici menší provoz a různé výpadky. Teprve od března 2015 došlo k nárůstu až o 600 %, který obsahuje v průměru 2100 přestupků měsíčně,“ sdělila vedoucí přestupkového oddělení Dagmar Čechráková.

Velký zájem okolních obcí

Zastupitelé v září schválili koncepci rozšíření systému úsekového měření na další komunikace v okolí Říčan. V budoucnu by město mohlo spravovat až 50 kamer. „V návaznosti na první výsledky a poznatky z realizace v Říčanech projevily starostové některých obcí v rámci ORP zájem o společný postup při rozšíření tohoto projektu na komunikace na jejich území,“ říká vedoucí odboru správy majetku Evžen Heyrovský.

„Menší obce ani nemohou vybírat pokuty samy. Takže není překvapivé, že se na Říčany obracejí, aby radary zavedly i u nich. Rozšíření úsekového měření přinese okolním obcím vyšší bezpečnost na silnicích a Říčanům řádově miliony korun ročně do městského rozpočtu,“ doplňuje Libor Dušek a dodává: „Nové radary samozřejmě nelze rozmístit všude; je třeba vybírat jen ta místa, kde rychlá jízda je nyní bezpečnostním problémem a kde je natolik intenzivní provoz, aby pokuty uhradily náklady na provoz.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…