Ústí nad Labem: O financování knihovny musí jednat kraj a město

09.10.2019 19:14

Funkci městské knihovny plní v Ústí nad Labem Severočeská vědecká knihovna. Město se na zajištění provozu vždy podílelo. Ústecký kraj, zřizovatel knihovny, zatím nevyvolal jednání k dalšímu financování.

Ústí nad Labem: O financování knihovny musí jednat kraj a město
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Město Ústí nad Labem v roce 2015 uzavřelo s krajem směnnou smlouvu, kde je zcela přesně definována směna dvou nemovitostí, kdy kraj získal od města budovu knihovny a město získalo od kraje nemovitost č. p. 1617 na Střekově.  Obě strany se dohodly, že rozdíl v ceně obou nemovitostí, který činil 1 810 000 korun, bude Ústeckým krajem vykompenzován závazkem provozování veřejných služeb městské knihovny po dobu 2 let. Obsah smlouvy byl v platnosti od roku 2016 do 2017, kdy město dle smlouvy nemuselo hradit žádné náklady spojené s funkcí městské knihovny pro Ústí nad Labem.

I přes existenci této smlouvy se město v letech 2016–2017 rozhodlo Severočeskou vědeckou knihovnu podpořit částkou 400 000 Kč a to jak v roce 2016, tak v roce 2017. „Není tedy pravdou, že pro bývalé vedení města, v jehož čele jsem stála, byla knihovna něco nedůležitého, naopak. Město za dva roky, při platnosti zmíněné smlouvy, na dotacích schválilo nad rámec svých povinností pro Severočeskou vědeckou knihovnu dalších 800 000 Kč jako projev dobré vůle a spolupráce,“ připomněla náměstkyně Věra Nechybová.

Jana Linhartová, ředitelka knihovny, předložila v roce 2017 městu nabídku služeb a předložila návrh smlouvy na úhradu s částkou 900 000 Kč, město knihovně schválilo navýšenou dotaci ve výši 600 000 Kč. Zároveň byla v tomto roce schválena dotace v rámci tehdejších nových pravidel financování kulturních institucí, tzv. víceleté granty.

Město se vymezuje proti sdělení uvedenému v MF DNES, že by se nechtělo finančně zapojit. „Rozhodně odmítáme tvrzení, že se město nechce podílet na provozu poboček, jsme přesvědčeni, že partnerem pro jednání o financování krajské knihovny by rozhodně měl být zřizovatel, tedy Ústecký kraj. Bohužel do dnešního dne nemáme pozvánku k jednání s krajem. Žádná jiná pravidla nebyla nastavena, nikdo z kraje nás o požadavku úhrady téměř dvou desítek milionů neinformoval. Chybí právní krok, kdy kraj vyzve město, aby se podílelo na provozu městských poboček. Město naopak vyšlo vstříc požadavkům ředitelky Linhartové a zařadilo knihovnu do tzv. víceletých grantů. Na základě pravidel grantů má knihovna schválenou dotaci do roku 2020 ve výši 600 000 Kč ročně. O dalším financování budeme se zřizovatelem jednat,“ vysvětlil primátor Petr Nedvědický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…