Ústí nad Labem: Severočeská vědecká knihovna po rekonstrukci prokoukla. Návštěvníkům nabídne kavárnu a moderní zázemí

02.05.2019 10:13

Prostory Severočeské vědecké knihovny v ulici Velká Hradební v Ústí nad Labem jsou po rekonstrukci opět otevřeny veřejnosti. Oprava historické budovy přilehlé Wolfrumovy vily, ve které má knihovna svá oddělení, zachovala rekonstrukcí své kulturní dědictví a zároveň nabízí návštěvníkům veškerý komfort a péči.

Ústí nad Labem: Severočeská vědecká knihovna po rekonstrukci prokoukla. Návštěvníkům nabídne kavárnu a moderní zázemí
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Slavnostnímu aktu přestřižení pásky ve vnitřních prostorech předcházelo odhalení pamětní desky rodiny Wolfrumů. Toho se ujala krajská radní pro kulturu Jitka Sachetová a primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický. „Je mi ctí otevřít Wolfrumovu vilu společně se zástupem zřizovatele,“ řekla při stříhání pásky ředitelka knihovny Jana Linhartová.

„Při mé poslední návštěvě tu všude ještě panoval čilý stavební ruch. Když tu stojím v tento slavnostní den dnes a vidím tu krásu, chtěl bych hlavně popřát občanům Ústí a okolí, kteří budou využívat služby knihovny, aby tu byli spokojeni a rádi se sem vraceli,“ zkonstatoval Ladislav Drlý, radní pro investice.

Pro veřejnost a návštěvníky knihovny byla dále otevřena galerie Maximka, kde se konala zároveň i vernisáž a křest nové knihy Dvacítky. „Pojednává o významných ženách našeho města. Jsou to ženy s velkým srdcem a velkou duší a je mi ctí, že tu mohou být dnes s námi,“ dodala ředitelka knihovny Jana Linhartová.

Slavnostního aktu se zúčastnil také bývalý dlouholetý ředitel Severočeské vědecké knihovny Aleš Brožek. „Jsem rád, že vila vypadá téměř identicky jako v roce 1915, kdy se stavěla. Jen škoda, že se toho Wolfrumové nedožili. Stále jsme v kontaktu s pátou generací jejich rodu. Carl-Heinz Wolfrum je však momentálně nemocný a mrzí ho, že nemohl do Ústí přijet,“ uvedl emeritní profesor Brožek.

Celkové náklady na opravu vily ve Velké Hradební činily 50 milionů korun. Ústecký zřizovatel přispěl k opravě částkou přesahující deset milionů a zbylých 40 milionů byly dotace z evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…