V Bohumíně otevírají ekologickou stezku za pokladem

28.06.2017 17:45

Interaktivní ekologickou stezku, na které děti navštíví deset stanovišť, odpoví na soutěžní otázky a po splnění úkolů si mohou vybrat dárek, otevírá ve středu 28. června dopoledne město Bohumín v parku Petra Bezruče. Unikátní projekt Bohumínská stezka za ekopokladem, který nemá v centrech českých měst konkurenci, podpořil Moravskoslezský kraj.

V Bohumíně otevírají ekologickou stezku za pokladem
Foto: wikipedia
Popisek: Bohumín - Náměstí T. G. Masaryka

Okruh stezky vede kolem největších bohumínských atrakcí, jakými jsou aquacentrum, Hobbypark či Mauglího ranč. Zábavu si na něm užijí hlavně rodiny s dětmi. Navštíví deset stanovišť, každé z nich se prostřednictvím barevných informačních panelů dozví zajímavosti ze světa přírody s návodem, jak ji chránit. Každý panel obsahuje soutěžní otázku a razidlo.

„Okruhem děti provází dvě postavičky – Plastík a Kartonka, které dětem srozumitelnou a jednoduchou formou vyprávějí o ekologii a radí jim, jak mohou samy pomoci chránit naši Zemi,“ vysvětlil místostarosta Lumír Macura s tím, že okruh pěší stezky vede nenáročným městským terénem v délce, kterou zvládnou ujít pěšky i menší děti či osoby se sníženou pohyblivostí. Zájemci jej najdou v centru Bohumína v areálu parku Petra Bezruče a jeho nejbližšího okolí.

Stanoviště jsou rozmístěna tak, že účastníci mohou okruh obejít podle čísel zastávek, ale stejně tak i v libovolně zvoleném pořadí. Zájemci si mohou v kterémkoliv ze tří městských infocenter zdarma vyzvednout soutěžní kartu nebo si ji vytisknout z městského webu. Po jejím vyplnění, zodpovězení soutěžních otázek a označení razidlem na jednotlivých stanovištích pak obdrží na infocentrech dárek podle vlastního výběru. „Výchova dětí se stále více odehrává v interiéru. Pokud se děti dozvídají něco o reálném, potažmo živém světě, děje se tak pouze zprostředkovaně. Náš projekt chce děti vytáhnout ven, snažíme se je vzdělávat pod širým nebem, aby měly kontakt s živými tvory, stromy, rostlinami a vnímali prostor kolem sebe v ekologickém kontextu,“ vysvětlil Macura.

Přestože termín dokončení celého projektu je stanovený až na podzim, malý okruh pro děti se městu podařilo zprovoznit v předstihu ještě před začátkem prázdnin, aby si jej mohl vyzkoušet co největší počet místních obyvatel i turistů, kteří během léta do Bohumína zamíří. Projekt je ale trvalý, takže kdo jej nestihne otestovat během příštích týdnů, může jej navštívit kdykoliv později.

Projekt Bohumínská stezka za ekopokladem bude pokračovat po prázdninách. Jeho druhá část počítá ještě s velkým okruhem pro cyklisty, který soutěžící povede po cyklostezkách okolo Bohumína, kde navštíví nejzajímavější bohumínská místa dostupná na kolech. Město plánuje vydat trhací mapu, která zájemce velkým okruhem provede. I oni mohou využít razidel a vybrat si po projetí celého okruhu odměnu. Velký okruh začne fungovat na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…