V Brně vznikne regionální filmový fond

28.05.2017 10:38

Město Brno se rozhodlo podpořit rozvoj audiovizuálního průmyslu založením Filmové kanceláře Brno. Tím chce také zvýšit zaměstnanost v kreativních odvětvích, udržet ve městě talenty a podpořit místní ekonomiku a turistický ruch. Fungování filmové kanceláře bude úzce souviset s regionálním audiovizuálním fondem, jehož zřízení dnes schválila Rada města Brna.

V Brně vznikne regionální filmový fond
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„Díky fondu bude reálné přilákat do Brna zvučná filmařská jména, na kterých pak bude možné postavit jeden z dílů komunikační strategie města, a upozorníme také na to, že je Brno tvůrčí místo s inovačním potenciálem. V současné době připravuje Filmová kancelář Brno studii, která posoudí vhodný typ právní formy organizační struktury, tak aby splňovala podmínky podpory Jihomoravského kraje a města. V úvaze jsou varianty jako nadační fond, ústav a podobně,“ komentoval náměstek primátora Matěj Hollan.

Přesnější podoba financování bude známá v následujících dnech. Město v současné chvíli jedná s Jihomoravským krajem o zapojení do fondu. Předpokládaný rozpočet by měl být 10 milionů korun.

Příklady dalších fondů na podporu audiovizuální tvorby

Hlavní město Praha zřídilo na konci roku 2016 Nadační fond Praha ve filmu s rozpočtem 10 milionů Kč ročně určených na propagaci města formou finančních vstupů do koprodukčních filmových a televizních projektů odehrávajících se v hlavním městě.

Regionální audiovizuální fondy mají kromě Prahy také Olomoucký a Pardubický kraj, fungují však jako dotační program pod krajským úřadem (každý cca s rozpočtem 1 milion korun). Zřízení audiovizuálního fondu od roku 2018 plánují Zlín a Ostrava.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…