V Bruntálu slavnostně otevírají volnočasové a vzdělávací centrum Petrin

27.01.2015 12:02

Petrin v Bruntálu je původně chlapeckým seminářem, dostavěným v roce 1926. Od roku 2002 je objekt chráněnou kulturní památkou.

V Bruntálu slavnostně otevírají volnočasové a vzdělávací centrum Petrin
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Donedávna v budově sídlila základní škola a městské osmileté gymnázium. Zatímco gymnázium potkalo sloučení a přesídlení, objekt samotný dostal díky rekonstrukci a přestavbě nový impulz. Po rekonstrukci, změnách vnitřních dispozic a obnově rozvodů zde kromě prostor pro základní školu vzniklo zázemí pro mateřskou školu, středisko volného času, stanici mladých přírodovědců a městskou knihovnu.

V prvním podlaží je zřízená nová společná ústřední recepce a prostor kultivuje malá expozice, tematicky zaměřená na oblast školství. První podlaží obývá také mateřská škola a Městská knihovna Bruntál, která v pátek 30. ledna poprvé zahajuje zkušební provoz v nových prostorech. V moderně zařízené knihovně využijí návštěvníci mimo jiné audiovizuální čítárnu a posluchárnu.

Středisko volného času se nachází v druhém podlaží, stanice mladých přírodovědců v suterénu budovy. Základní škole je vymezen prostor ve třetím a čtvrtém podlaží. Objekt je vybaven novým výtahem a je plně bezbariérový.

Město uspělo s žádostí o evropskou dotaci na vylepšení objektu Petrin napodruhé. Původní neúspěšný záměr z roku 2009 počítal „pouze“ s modernizací vybavení základní školy a gymnázia. Na dotaci dosáhla až druhá žádost v roce 2012, která umožnila rekonstrukci budovy a spojení vzdělávacích a volnočasových služeb do jednoho místa. Po ukončení všech prací je nyní hotovo. Slavnostní otevření rekonstruované budovy Petrin proběhne ve čtvrtek 29. ledna od 15 hodin.

Název projektu: Rekonstrukce kulturní památky Petrin - centrum vzdělávání a volného času v Bruntále

Nositel projektu: Město Bruntál

Dotace:  48,8 mil. Kč z ROP Moravskoslezsko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mubruntal.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…