V Hořicích tloukli kohouta i poráželi kobylu

12.02.2018 17:31 | Zprávy

Průvod s desítkami masek a stovkami diváků, domácí zabijačka na zámku, spousta veselí, lidové hudby i tanečků a především obnovení tradičních zvyků - takový byl již druhý Zámecký masopust v Hořicích, který proběhl v sobotu 10. února.

V Hořicích tloukli kohouta i poráželi kobylu
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Slavnostní průvod s nápaditými maskami zahájil svou pouť u zámku v ohlášených deset hodin a vydal se nejdříve k obchodu s nápoji pana Nováka, kde došlo k technické zastávce. Po doplnění potřebných zásob občanstvo v bujaré náladě pokračovalo k Městské knihovně, kde si laufr vyzvedl obětního kohouta. Tanec s našimi knihovnicemi i kolemjdoucími pak využil nejen medvěd, ale i celá řada dalších masek a podobně tomu bylo i u radnice, kde masopustní rej pozdravil a udělil mu souhlas také starosta Hořic Aleš Svoboda. 

Masopustní program po průvodu pokračoval na hořickém zámku, kam přilákal velké množství místních i přespolních návštěvníků. Zde kromě bohaté hostiny a všeobecného veselí došlo k symbolickému poražení kobyly a také staročeskému zvyku tlučení kohouta, který byl slavným soudem souzen a odsouzen. V závěru vydařeného odpoledne jako hosté vystoupili Michael Pospíšil a folklórní soubor Barunka z České Skalice.

Dlužno zdůraznit, že masopustní tradice se do Hořic vrátila po dlouhých sto letech, a to především zásluhou spolku přátel hořického zámku Strozzi. 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Některé lávky na Benešově třídě čeká letos oprava

7:17 Hradec Králové: Některé lávky na Benešově třídě čeká letos oprava

Poté co byla v dubnu otevřena nová lávka u Kozlovky na Benešově třídě, bude město pokračovat ve zvel…