V Mukově uctili památku padlých amerických letců

25.07.2016 10:01

Vzpomínkové akce u příležitosti 72. výročí sestřelení amerických letů při náletech na teplický region v průběhu 2. světové války se v sobotu v Mukově spolu se zástupci řady institucí zúčastnil také hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a zástupce ředitele krajského úřadu Jaroslav Pikal, který zde rovněž reprezentoval Český svaz bojovníků za svobodu.

V Mukově uctili památku padlých amerických letců
Foto: svla-tp.cz
Popisek: Památník padlých amerických letců v Mukově

„Američané, kteří letěli do Evropy pomáhat, tady nechtěli zemřít. Je dobré připomínat si jejich hrdinství i dnes, kdy by se měli světové mocnosti spojit a zaútočit proti těm, kteří se snaží mír v Evropě narušit. Dnešní den je pro naše setkání příznačné,“ řekl Oldřich Bubeníček s ohledem na tragédii v Mnichově. Také zástupkyně amerického velvyslanectví v Praze Beth Fernald srovnávala historickou událost s aktuálním děním. Jak řekla, navzdory hrůzám války byli lidé schopni pomáhat druhým, což bychom si měli všichni uvědomit i dnes.

Pietní akt, který ráno zahájil u pomníku sestřelených amerických letců v Mukově, pokračoval vzpomínkovou akcí u pomníku americkým letcům Teplice – Písečný vrch. Organizátorem je Severočeský letecký archiv Teplice, Jednota Československé obce legionářské v Teplicích, Český svaz bojovníků za svobodu a orgány a organizace regionu. Při náletu 21. července 1944, který provádělo 143 amerických bombardérů 15. letecké armády USA ze základen v jižní Itálii, byly nad Mosteckem a nejbližším okolí sestřeleny čtyři stroje. Jeden se zřítil u Křížatek, dva do ulic města Teplice a další nedaleko obce Mukov na Bílinsku. Při těchto haváriích nebo těsně po nich zahynulo 22 letců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…