V Ostravě jednala pracovní skupina pro legislativu o sociálním začleňování

24.10.2016 21:18

Na ostravském magistrátu se dnes jednalo o klíčových legislativních návrzích v oblasti sociálního začleňování. S představiteli města a místními aktéry přijeli debatovat zástupci tvůrců tří připravovaných zákonů. Vedle témat sociálního bydlení a sociálního podnikání diskutovali také o dluhové problematice.

V Ostravě jednala pracovní skupina pro legislativu o sociálním začleňování
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Jednání legislativní rady poskytlo unikátní příležitosti, kdy nejen představitelé města, ale i místní podnikatelé v sociálních službách a organizace věnující se dluhové problematice nebo bydlení sociálně slabých mohli se zástupci tvůrců legislativních změn v daných oblastech probrat své podněty a připomínky. Jednání se účastnili také zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva spravedlnosti. Představitelé města Ostrava zde mimo jiné představili ostravskou koncepci sociálního bydlení.

„Při tvorbě legislativy je důležité znát i názor lidí z praxe, jaké v připravovaných legislativních změnách vnímají příležitosti, zda mají jejich podporu, nebo naopak jaké vidí bariéry. Je zcela zásadní, aby tak klíčové návrhy – jako zákon o sociálním bydlení a zákon sociálním podnikání, ale dnes se bavíme také o návrhu novely insolvenčního zákona – nebyly odtržené od reality a byly skutečně přínosné a funkční,“ vysvětluje ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek účel dnešního jednání.

Jedním z podnětů, který z dnešního ostravského jednání vyplynul, je potřeba sladění dílčích legislativních předpisů v oblasti sociálního bydlení. Na jejich současné znění se totiž odkazuje i navrhovaný zákon. Konkrétně se jedná o situaci, kdy jdou dávky na bydlení i do prostor, které podle požadavků stavebního zákona, slouží k jiným účelům než bydlení.

V oblasti dluhové problematiky, se účastníci mimo jiné shodli, že při řešení chudoby a sociálního vyloučení je potřeba věnovat pozornost také legislativní úpravě chráněného účtu. V současné době je totiž možné exekučně zablokovat a inkasovat z bankovního účtu dlužníka i ty příjmy, které jsou exekučně nepostižitelné jako například nezabavitelné minimum po srážkách ze mzdy a důchodu nebo sociální dávky.

Pracovní skupina pro legislativu v moravskoslezské metropoli dnes zasedala již po čtvrté. Navázala tím na tradici Sekce pro lidská práva Úřadu vlády, která tato setkání například v případě novelizace zákona o hmotné nouzi ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování a Statutárním městem Ostrava, iniciovala.

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách na www.socialni-zaclenovani.cz a www.facebook.com/agenturaprosocialnizaclenovani.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.