V Ostrově jezdí autobusy městské hromadné dopravy podle nových jízdních řádů

31.08.2016 19:48

Autobusy ostrovského Dopravního podniku převážejí od pondělí 29. srpna 2016 cestující podle nových jízdních řádů a na úplně nových linkách. Těch je celkem pět a kromě tradičních zastávek, jako je poliklinika, nemocnice či vlakové nádraží, nově obsluhují například také průmyslovou zónu.

V Ostrově jezdí autobusy městské hromadné dopravy podle nových jízdních řádů
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Cestujícím sice přibyly přestupy, ale pouze na jednom místě, a především se zvýšila četnost spojů, hlavně do hůře dostupných okolních obcí (Horní Žďár). Změny nastaly také v cenách a variantách jízdného. Vše nové s sebou vždy nese potřebu adaptace na změny. Cestující však po seznámení se se systémem jistě ocení jeho nesporné výhody. 

„Autobusy nového ostrovského dopravního podniku začaly jezdit podle nových jízdních řádů, jezdí více spojů, častěji a na více míst.  Od tohoto nového modelu si slibujeme větší komfort v přepravě osob a také možnost nabídnout dostatečný časový prostor, aby lidé mohli využít MHD k cestě k lékaři, do práce a zpět domů, na nákupy, k přepravě dětí do školy a z ní, případně do zájmových kroužků a podobně,“ uvedl starosta města Ostrov Pavel Čekan.

Jednatel Dopravního podniku Ostrov René Roubík k novým jízdním řádům řekl: „Nový systém jízdních řádů MHD v Ostrově přináší především zvýšení dopravní obslužnosti, a to konkrétně v zastávkách: Poliklinika o 18 %, Nemocnice o 96 % Nádraží o 87 % a nově také zavádí dopravní spojení na průmyslovou zónu.  V sobotu a v neděli se zvýšila dopravní dostupnost v zastávkách:  Poliklinika o 100 % Nemocnice o 262 %. Rovněž bylo zavedeno v sobotu a v neděli dopravní spojení mezi nemocnicí a Hroznětínem, které doposud chybělo.“

Zvýšení počtu spojů ostrovské MHD bylo dosaženo zavedením standardního systému městské hromadné dopravy známého z ostatních měst, tedy přestupního systému. „Ten umožňuje zlepšení frekvence dopravního spojení bez mimořádně zvýšené dopravní zátěže v některých lokalitách. Do zastávky nejezdí všechny autobusy ze všech směrů, a přesto je možné se sem dostat každou hodinu. Tento systém je používán ve všech městských dopravách, protože je ekonomicky nejefektivnější při nejlepším zajištění dopravní dostupnosti,“ doplnil jednatel Roubík.

Pro zjednodušení přestupů bylo stanoveno pouze jedno přestupní místo na náměstí, a to obousměrně tak, aby při přestupech nedocházelo k přebíhání cestujících z jedné strany náměstí na druhou. Pro dobrou orientaci cestujících jsou vozidla vybavena informačními tabulemi informujícími o čísle linky a směru, kam autobus jede.  Pro cestující bude zajímavé i nové jízdné. Jízdenka v hodnotě 10 korun je časová a bude ji možno použít po dobu 60 minut. S jízdenkou za 20 korun bude moci cestující jezdit toho dne neomezeně od prvního do posledního spoje. Měsíční a týdenní jízdenky zůstávají, stejně jako různé jízdné pro seniory a děti do 15 let.
„Na závěr něco z historie. V roce 2012 bylo ostrovskou MHD přepraveno necelých 57 tisíc cestujících, v roce 2015 už to bylo 77 tisíc cestujících a v letošním roce za prvních sedm měsíců jí bylo přepraveno už 51 tisíc cestujících, což dokazuje evidentní zvýšený zájem o přepravu ostrovskou městskou hromadnou dopravou,“ dokončil starosta Čekan. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…