V Ostrově se konala porada krajských pracovníků o školské problematice

10.02.2016 22:06

V úterý 9. února 2016od 12:00 hod. se konala v zastupitelském sále ostrovského zámku (Městského úřadu Ostrov) porada ředitelů/ředitelek právnických osob organizací vykonávajících činnost škol a školských zařízení zřizovaných obcemi, které spadají do správního obvodu obce s rozšířenou působností Ostrov. Iniciátorem pracovního setkání byl jako již několik předchozích let Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Karlovarského kraje. Porady se zúčastnilo 18 zástupců škol a školských organizací ORP Ostrov.

V Ostrově se konala porada krajských pracovníků o školské problematice
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Poradu začal krátkým vstupem Petr Chlebek z KVC (Krajského vzdělávacího centra pro další vzdělávání pedagogických pracovníků se sídlem v Sokolově) a nabídl přítomným aktuálně pořádané semináře a kursy pro pedagogy MŠ, ZŠ, ZUŠ a školských zařízení (DDM).

Stěžejní část setkání byla věnována financování přímých výdajů na vzdělávání; souhrnnému přehledu za rok 2015 (finančnímu vypořádání dotací dle pokynů MŠMT) a zejména plánu čerpání finančních prostředků na vzdělávání v roce 2016. Bylo konstatováno, že aktuální výše platu v Karlovarském kraji u pedagogických pracovníků 26.373 Kč a u nepedagogů 14.279 Kč. Oproti minulému roku došlo k malému nárůstu platového ohodnocení. V případě rozvojových programů jich bude realizováno méně než v roce 2015 a budou se podporovat školy, které realizují inkluzivní vzdělávání a integrují žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Dále bude pozornost zaměřena na podporu národnostních menšin a bude pamatováno i na kompenzační pomůcky. Této části, tohoto bloku prezentace se ujala Jana Trantinová, vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Právnička OŠMT Krajského úřadu Karlovarského kraje Janka Kotrabová apelovala na ředitelky/ředitele ohledně evidence záškoláctví a po zkušenostech z kontrol na obcích s rozšířenou působností poukázala na formální nedostatky, které se objevují v přestupkovém řízení na úseku školství.

S dalším bodem programu předstoupila před posluchače Dana Martincová, vedoucí Oddělení organizačního, správního, mládeže a sportu, taktéž z OŠMT KÚKK. Namísto(v zastoupení) Ilony Juhásové, vedoucí pracoviště NIDV (Národního institutu pro další vzdělávání) pro Karlovarský kraj, vyzdvihla D. Martincová aktivity této deset let úspěšně existující vzdělávání organizace. Dotkla se problematiky společného vzdělávání, profesního rozvoje pedagogů, IPo strategického řízení a plánování ve školách a v územích ad. S ředitelkami a řediteli škol a školských zařízení se rovněž podělila o důležitá témata, která se diskutovala na poradách na MŠMT a přednesla aktuální změny ze školské legislativy (např. z platné novely zákona o pedagogických pracovnících, velmi živě diskutovaného § 16 novely školského zákona o podpoře vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami ad.

Příští porada by se měla konat na podzim letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …