V Plzni vzniká první fotbalová akademie

28.02.2015 14:12

Koncentrace největších fotbalových talentů na jednom místě a jejich výchova v jedné z klíčových fází kariéry za dohledu špičkových odborníků a v odpovídajících podmínkách. Takový je smysl fotbalových akademií, které si kladou za cíl také všeobecný pohybový rozvoj jednotlivce v symbióze se vzdělávacím procesem a sportovním růstem. První pilotní projekt vzniká v Plzni díky spolupráci Fotbalové asociace České republiky (FAČR), Plzeňského kraje, města Plzeň a FC Viktoria Plzeň.

V Plzni vzniká první fotbalová akademie
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Memorandum o spolupráci podepsali v pátek 27. února 2015 předseda FAČR Miroslav Pelta, hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

„Při pohledu na výsledky mládežnických fotbalových kategorií začíná být patrné, že nám v mezinárodní konfrontaci začíná ujíždět vlak. Pokud tento trend chceme zastavit a v budoucnu mít v reprezentacích a potažmo národním týmu stále konkurenceschopné a kvalitní hráče, je podle nás zřízení akademií pro nejtalentovanější mládež nezbytností,“ uvedl Pavel Vrba, trenér reprezentačního A týmu, který má dlouholeté zkušenosti právě s mládeží.

„Podpora regionální fotbalové akademie je ze strany města promyšleným krokem především v souvislosti s trávením volného času naší mládeže. Kvalitně využitý volný čas totiž přispívá k mnohostrannému rozvoji osobnosti jedince, pozitivně ovlivňuje jeho sociální vztahy a interakci. Jsem rád, že je naše sportovní Plzeň součástí pilotního projektu, a věřím, že se staneme inspirací pro další aktivity v této oblasti,“ sděluje plzeňský primátor Martin Zrzavecký.

V Plzni vznikne nejprve regionální fotbalová akademie pro budoucí fotbalisty ve věku do 12 a 13 let, kteří se jednou za dva týdny sejdou k pravidelnému tréninku pod vedením trenérů akademie a profesionálních trenérů mládeže.

Cílem zmíněného předvýběru je včasné podchycení všech talentovaných hráčů v dané lokalitě a zahájení systematické práce. Důležitým okamžikem je také navázání užší spolupráce s kluby, u nichž se setkání vybraných hráčů budou střídavě pořádat.

Úloha sportovních center mládeže a sportovních středisek zůstane neměnná, akademie však zajistí přímou konfrontaci těch nejlepších hráčů v jednom čase, na jednom místě, a to vše pod přímým dohledem špičkových odborníků, což přispěje k dalšímu rozvoji všech jejich schopností.

Regionální fotbalové akademie znamenají předstupeň před zřízením akademií pro hráče do 14 a 15 let, kteří již budou mít v týdnu od pondělí do pátku zajištěný společný tréninkový a vzdělávací proces díky spolupráci FAČR s příslušnými krajskými a městskými orgány. Samozřejmostí je také nezbytný preventivní program související s péčí o zdraví a důraz na komplexní růst hráče, osobnosti jako takové. FAČR tak hodlá přenést na svá bedra práci s nejtalentovanější mládeží ve věku od 14 do 19.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…