V Prostějově jsou první inteligentní lavičky

25.07.2017 13:02

Chytrá solární lavička poslouží nejen k odpočinku, ale poskytne také internetové připojení, nabíjí přístroje pomocí USB a indukce.

V Prostějově jsou první inteligentní lavičky
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Také zaznamenává informace o stavu ovzduší a venkovní teplotě a osvětluje prostor okolo lavičky.

Chytré lavičky lidé najdou v ulici Školní (před budovou kina METRO) a v ulici Újezd (u frekventovaných autobusových zastávek).

„Místa pro instalaci laviček jsme vybírali podle intenzity slunečního svitu, frekvence pohybu občanů. Dále jsme brali v potaz i umístění kamerového systému tak, aby byla zajištěna ochrana před vandalismem. V ulici Školní byla odstraněna jedna klasická lavička a nahrazena novou chytrou solární. V ulici Újezd jsme doplnili stávající mobiliář,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Solární lavička je zdrojem internetového signálu s dosahem do čtyř metrů a v noci svítí. Pomocí instalovaných senzorů umožňuje měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu a dále sleduje kvalitu ovzduší.

„Samotný provoz nevyžaduje žádné další náklady, jejich horní část je totiž tvořena solárními panely. Jedná se o moderní prvek městského mobiliáře vycházející z konceptu programu Smart City, který využívá digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života občanů ve městech. Zaměřuje se také na snižování spotřeby energií, eliminaci zátěže životního prostředí,“ doplnil náměstek Pospíšil. Cena jedné lavičky, včetně dopravy a instalace, je 116 578,70 Kč včetně DPH.

Pomocí dálkového přístupu je také možno on-line sledovat množství energie, které si lavička ze slunečního svitu vyrobila, množství energie, které bylo jejím provozem spotřebováno, počty wi-fi připojení, počty dobití pomocí USB nebo bezdrátového dobití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…