V Semilech budou o drobných investicích rozhodovat sami občané

24.04.2015 21:20

Máte pocit, že na nábřeží by se hodila lavička a v městském parku venkovní cvičební nářadí pro seniory, ale radní ve městě, kde žijete, to vidí jinak?

V Semilech budou o drobných investicích rozhodovat sami občané
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

To tedy máte ve většině českých měst asi smůlu. Naproti tomu v Semilech mají občané od nynějška možnost nejenom své návrhy na drobnější investiční akce ve městě radnici představit, ale zároveň mohou díky jedné rozpočtové novince dosáhnout jejich realizace.

Semilští zastupitelé totiž na svém jednání 20. dubna podpořili návrh místostarosty Ing. Tomáše Sábla na ustanovení tzv. participativní části rozpočtu na příští rok.
"Participativní rozpočtování je demokratický proces, ve kterém občané přímo rozhodují o použití části veřejného rozpočtu. Městu to umožní realizovat menší investiční akce, které si občané přejí,"  vysvětluje Ing. Tomáš Sábl.

"Participativní rozpočtování vzniklo v roce 1989 v Brazílii, odkud se rozšířilo postupně do celého světa a je využíváno ve více než 1500 městech (na Slovensku například v Bratislavě a Bánské Bystrici a v Česku na Praze 7)." doplňuje místostarosta.

Jak bude systém fungovat?

Občané do konce srpna podají písemně své návrhy na různé investiční akce ve veřejném prostoru na území města Semily. Náklady na jednotlivé investiční akce nesmí překročit 50 % celkového objemu finančních prostředků, který byl pro rok 2016 odsouhlasen ve výši 1 milion korun.

Došlé návrhy Odbor rozvoje a správy majetku (ORSM) posoudí, aby při realizaci nedošlo k porušování právních předpisů, aby se jednalo o reálné projekty s možností realizace v následujícím roce a dojde k jejich přibližnému nacenění. Následně Výbor pro rozvoj města vyhodnotí závěry ORSM a rozhodne o zařazení jednotlivých návrhů do ankety. Návrhy budou představeny veřejnosti a v měsíci listopadu proběhne na podatelně MěÚ hlasování. Hlasování se může zúčastnit každý občas města Semily starší 16 let, který na hlasovacím lístku označí jeden návrh.

"Snížením věkové hranice na 16 let docílíme většího zájmu mladých lidí o dění ve městě a umožníme jim podílet se na dalším rozvoji města." doplňuje Tomáš Sábl.
Projekty se po hlasování seřadí podle počtu získaných hlasů až do celkové částky participativní části rozpočtu. Zastupitelstvo města je na svém následném zasedání odsouhlasí k realizaci v následujícím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: semily.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…