V historicky prvním „pébéčku“ si Říčanští vybrali investice do parkoviště pro kola a volnočasového parku

02.06.2017 14:33

Říčanská radnice dala občanům prostor pro nápady a nechala je rozhodnout, kam bude směřovat investice celkem pěti milionů korun. Proces, nazývaný „pébéčko“ (z anglického participatory budgeting) prostřednictvím kterého se místní zapojují do utváření veřejného prostoru, začal před rokem. Říčanští hlasovali elektronicky i papírově a vybírali z devatenácti projektů rozdělených do dvou kategorií.

V historicky prvním „pébéčku“ si Říčanští vybrali investice do parkoviště pro kola a volnočasového parku
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Projekty, které obsadily první příčky obou kategorií, zvítězily s velkým rozdílem. Vítězem investic do dvou mil. se stal projekt oslovující cyklisty. Vytvoření parkovacích míst B+R pro kola u nádraží podpořilo 404 hlasujících. Na realizaci se může těšit i industriální volnočasový park pro „náctileté“, který podpořilo 320 hlasů. Absolutním vítězem s 456 hlasy je projekt rozšíření chodníku v ulici Široká, za kterým ve stejné kategorii „malé“ následoval projekt dobudování chodníku v ulici Domažlická s 242 hlasy. Tyto projekty se mohou těšit na realizaci v nejbližších měsících.

„Velmi si vážím úsilí všech, kteří se procesu „Překvapte Říčany“ zúčastnili. A to jak navrhovatelů, tak pracovníků úřadu a v neposlední řadě i koordinátorky. Za velký úspěch považuji jak počet navržených projektů, tak i hlasujících. Svědčí to tom, že lidé mají zájem se do veřejného dění zapojovat a spolurozhodovat“ říká k průběhu projektu starosta města Vladimír Kořen (Klidné město). Navíc navržené projekty jsou pro nás cenné náměty, které již teď mají podporu veřejnosti. Budu se snažit prvních pět projektů z každé kategorie navrhnout do investičních plánů města. Mají tak stále šanci být realizovány v nejbližších letech.

Město na čas ožilo i kampaní, kterou na podporu svých projektů organizovali samotní navrhovatelé. Někteří se pustili i do facebookové kampaně, jiní sázeli na osobní kontakt či motivaci členské základny.

Vlastní hlasování probíhalo od 15. do 28. května v pěti kontaktních místech a v rámci dvou akcí pro veřejnost. „Naší snahou bylo maximálně zpřístupnit volbu široké veřejnosti a hlavně seniorům. Proto jsme elektronickou možnost volby doplnili i o papírové hlasovací lístky“ říká koordinátorka prvního říčanského „pébéčka“ Kateřina Lauerová. Správnost tohoto rozhodnutí potvrdila i účast 305 hlasujících papírově. 718 hlasů elektronických pak v součtu znamenalo překonání hranice jednoho tisíce hlasujících. Kombinace elektronického hlasování registrovaných trvale bydlících občanů a papírové volby, zatím nikde jinde v rámci „pébéčka“ neproběhla. Město tímto krokem vložilo velkou důvěru v občany, že nebudou papírové volby zneužívat pro dvojí hlasování. Toto očekávání se také potvrdilo.

Gratulujeme navrhovatelům úspěšných projektů i Říčaňákům k jejich volbě. Už teď si můžete chystat své nápady do dalšího ročníku. Rádi se necháme opět překvapit!

Tabulka výsledků:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…