Valašské Klobouky: Radnice pokračuje v opravách drobných sakrálních památek

11.01.2016 16:08

V srpnu 2015 byl restaurován poslední neopravený kříž ve Valašských Kloboukách. Nyní přišla na řadu boží muka na Kopci nad Starým městem. Kamenný sloup, včetně sošky svatého Josefa, pěstouna Páně, byl očištěn a na jeho vrchol se vrátil kříž. Boží muka v této lokalitě jsou doložena už od první poloviny 19. století a ústní tradice mluví o Lačnovjance, na kterou zde měly přijít porodní bolesti při cestě domů. V roce 1924 obnovil kamennou památku Josef Zubek.

Valašské Klobouky: Radnice pokračuje v opravách drobných sakrálních památek
Foto: wikipedia
Popisek: Valašské Klobouky

„V první řadě se tedy musel pískovec očistit, byl domodelován a opatřen ochrannými nástřiky. Zlikvidováno bylo i houští, které sloup zakrývalo ze tří stran,“ uvedl Miloslav Šerý ze správy majetku města.

Opravy provedl a nový krucifix vytvořil kamenosochař Jiří Rejda z Brumova-Bylnice. Vše se podařilo realizovat za cenu 25.000 Kč a celá byla uhrazena z městské pokladny.

Boží muka mají symbolizovat sloup, u kterého byl bičován Ježíš Kristus. Nejčastěji se nacházejí na rozcestích, návrších nebo v místech, kde někdo zahynul. Minulost jediných klobouckých muk zachytil ve své článku (Vlastivědné kapitoly z Valašskokloboucka 1/2011) historik Petr Odehnal. Neztotožňuje se zde s lidovým vyprávěním, ale na základě dohledaných materiálů uvádí: „…lze se domnívat, že prvotní impulz ke stavbě byl poněkud jiný.

Jednalo se o projev reprezentace klobouckého ševcovského cechu, a to v místech, kde se nad městem rozcházelo několik cest. K 1. dubnu 1900 zapsal P. Antonín Přemyslovský boží muka na kopci starého města jako poslední, třicátou položku do seznamu kaplí, křížů, soch a božích muk v obvodu valašskokloboucké farnosti. Pan děkan poněkud optimisticky dodal, že jejich stav je prostřední. Také se dozvídáme, že jejich patronem byl zaniklý cech obuvnický. Drobný dodatečný přípis z doby krátce po roce 1906 je výmluvný: ,časové pohromě podlehla´. Zřejmě se jednalo o boží muka zděná a se zánikem cechu vyschl zdroj financí na potřebné opravy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…