Valašské Klobouky: Rekonstrukce chodníků v Brumovské se pozdrží, město nedostalo dotaci

15.09.2016 18:30

Žádost o dotaci z IROP byla zamítnuta kvůli bezpečnostnímu auditu lokality. Město nyní řeší další kroky a možné alternativní zdroje financování. Město Valašské Klobouky před několika dny obdrželo zamítavé stanovisko Integrovaného regionálního operačního programu k žádosti o dotaci na rekonstrukci chodníků v ulici Brumovská. Projekt navrhoval vybudování bezbariérových chodníků, dvou přechodů pro chodce a nového energeticky úsporného veřejného osvětlení. Žádost o dotaci na investici o celkovém rozpočtu více než 14,5 milionu korun byla odmítnuta kvůli výsledkům bezpečnostního auditu. Město se proti rozhodnutí odvolává.

Valašské Klobouky: Rekonstrukce chodníků v Brumovské se pozdrží, město nedostalo dotaci
Foto: wikipedia
Popisek: Valašské Klobouky

„Bezpečnostní audit, který byl povinnou součástí žádosti o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, podle poskytovatele dotace shledal přínos projektu jako nedostačující pro zvýšení bezpečnosti dopravy v dané lokalitě,“ uvedla starostka města Valašské Klobouky Eliška Olšáková. „Problémovým se ukázalo především jedno místo zúžení, kde je v projektu zamýšlen přechod pro chodce u bývalé sýrárny naproti areálu Valašskoklobouckých služeb. Zmíněné místo má za souhlasu správce komunikace, tedy Ředitelství silnic Zlínského kraje, a Policie ČR udělenou výjimku Speciálního stavebního úřadu, a proto jsme s ohledem na tuto skutečnost podali u Integrovaného regionálního operačního programu odvolání,“ vysvětlila.

Projekt na bezbariérové chodníky, přechody pro chodce a související osvětlení měl značně přispět k revitalizaci jedné z nejfrekventovanějších komunikací ve městě, jež leží na hlavním tahu na Slovensko. Pěší se na ní dnes musejí potýkat nejen s havarijním stavem chodníků, ale také s nedostatkem bezpečných míst pro přecházení.

„Protože prakticky po celé délce ulice neexistuje ani jeden přechod pro chodce, vstupují lidé do vozovky v libovolných neoznačených místech, čímž se vystavují riziku střetu s automobilem. Vytvoření dvou bezpečných přechodů mělo tento problém vyřešit,“ popsala Eliška Olšáková.

Rekonstrukce v Brumovské ulici je pro město dlouhodobě prioritou. „Budeme proto hledat všechny cesty, aby mohl být projekt v co nejbližší době zrealizován. V případě neúspěšného odvolání podáme na podzim žádost o dotaci z programu Zvyšování bezpečnosti vyhlášeného Státním fondem dopravní infrastruktury,“ uvedla starostka Eliška Olšáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…