Valašské Meziříčí: Svaz postižených civilizačními chorobami funguje již 26. rokem

17.03.2019 11:44

Již 26 let mohou lidé postižení civilizačními chorobami, dlouhodobě nemocní a senioři z celého Valašského Meziříčí využívat nabízené aktivity a služby základní organizace Svazu postižených civilizačními chorobami (dále jen SPCCH). V současné době má valašskomeziříčský spolek 38 členů.

Valašské Meziříčí: Svaz postižených civilizačními chorobami funguje již 26. rokem
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

V úterý 12. března proběhla výroční schůze. Místní organizace je tvořena výhradně seniory, nejstarší člence je 92 let. Od loňského roku se členská základna SPCCH snížila o 11 lidí. „Kvůli narůstajícímu věku, chorobám, zhoršené mobilitě a bohužel i úmrtím nás ubývá. Proto bychom mezi sebe rádi přijali nové lidi,“ konstatovala předsedkyně valašskomeziříčského SPCCH Ludmila Malá.

Členové SPCCH se díky členství v Klubu seniorů v průběhu roku účastní besed, přednášek, zájezdů, divadelních představení a dalších akcí. Kromě toho pravidelně jednou týdně cvičí.

„Naší nejoblíbenější akcí je každoroční týdenní rekondiční pobyt na Prostřední Bečvě. Tam dvakrát denně cvičíme, plaveme, máme kvízy na posilování paměti, přednášky o zdravotních tématech a nachodíme spousty kilometrů. Celý rekondiční pobyt je zaměřen na zvyšování fyzické i psychické kondice,“ uvedla Malá.

SPCCH by rekondiční pobyt nemohl zorganizovat bez finanční výpomoci. Jedním z donátorů je i město Valašské Meziříčí. Starosta města se výroční schůze rovněž zúčastnil. „V první řadě chci poděkovat za pozvání, protože je mi tady s vámi vždy velice hezky. Není tajemstvím, že jsem před nedávnem oslavil padesátiny. Takže se blíží doba, kdy se budu moci stát vaším členem,“ prohlásil starosta s nadsázkou.

Přítomné pozval do nově zrekonstruovaného Kina Svět, které se slavnostně otevře 1. června. V tomto objektu bude kromě kina sídlit i Městská knihovna. „V budově bude nově výtah. Mnozí z vás už mají problémy s pohybem, výtah vám tak nabídne mnohem větší komfort. V kině budou nově k dispozici i rampy pro vozíčkáře,“ řekl Stržínek s tím, že půjde o komunitní centrum, kde se budou potkávat lidé napříč generacemi.

V rámci celé České republiky funguje síť 240 organizací a klubů SPCCH, které v současnosti sdružují zhruba 30 000 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…