Valašské Meziříčí: Žluté krokusy na památku holocaustu vykvetou na ulici Vodní

13.10.2018 15:55

Téměř čtyři tisíce žlutých krokusů vykvetou na jaře poprvé u památníku holocaustu na ulici Vodní ve Valašském Meziříčí. Jejich květy budou symbolizovat židovské hvězdy, které připomenou památku obětí holocaustu.

Valašské Meziříčí: Žluté krokusy na památku holocaustu vykvetou na ulici Vodní
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Květiny poblíž památníku vysadili za asistence zahradníků představitelé vedení města, Svazu bojovníků za svobodu, Židovské obce, katolické i evangelické církve, senioři a žáci základní školy Křižná.
Nápad vznikl v návaznosti na úspěch v soutěži Obec přátelská rodině. „Tehdy mě napadlo, že by bylo hezké v rámci mezigenerační spolupráce propojit seniory a děti z místních mateřských a základních škol. Do projektu Obec přátelská seniorům jsme zahrnuli tři akce. První z nich bylo sázení jedlých keřů na dětském hřišti na ulici Vodní. Druhou aktivitou je výsadba žlutých krokusů do tvaru Davidovy hvězdy. Třetí akcí, která proběhne v listopadu, bude výsadba 12 ovocných stromů u Seniorparku,“ prozradila místostarostka města Yvona Wojaczková s tím, že náklady na tyto akce pokryjí finanční prostředky získané v soutěži.  

„Jsem velice vděčný za to, že se oddělení rozvoje města podařilo získat dotaci na společnou aktivitu seniorů a dětí. Nejenom, že jsme společně na dětském hřišti zasadili jedlé keře a bobuloviny, ale že se i zvážila možnost využít symbolické Davidovy hvězdy v prostoru bývalé synagogy. Těší mě, že tady každé jaro vykvete tento symbol židovství,“ řekl místostarosta Josef Vrátník.

„Především je to pro mě takový zvláštní symbol v tom, že se tu sešli mladí a staří. Protože to byla ta skupina, která byla první odsouzena na smrt při selekcích v Osvětimi. Právě teď v říjnu, přesně 16. října 1941, začaly první hromadné transporty, které vedly nejprve do shromažďovacích táborů a do ghett, a odtamtud už většinou nebylo návratu,“ uvedla Michaela Vidláková, která přežila holocaust.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …