Vánoční Jičín opět prozáří světelné dekorace

15.11.2017 14:36

Čas adventní a vánoční v Jičíně stejně jako v předchozích dvou letech připomenou světelné dekory. Svítící 3D skulptury zkrášlí zejména zámecký park a Žižkovo náměstí.

Vánoční Jičín opět prozáří světelné dekorace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Město Jičín tím reaguje na pozitivní ohlasy ze strany občanů. Dekorace si pronajme od společnosti BON JOUR ILLUMINATION za 319 985 Kč a dále dokoupí náhradu za zcizené a poškozené komponenty za 33 000 Kč. Původní předpoklad nákladů byl zhruba o sedmdesát tisíc korun vyšší. Náklady město uhradí formou navýšení provozního příspěvku Technickým službám města Jičína, které vánoční instalace budou spravovat.

Byla by škoda prozradit všechno, na co se Jičínští mohou těšit, a kazit překvapení, proto se spokojme se zmínkou, že se do Jičína vrátí vánoční motiv ryb, andělů nebo sněhových koulí. Jádro světelné výzdoby bude směřovat k uličce mezi kostelem sv. Jakuba Většího a Valdštejnským zámkem, kde se během dvou adventních víkendů (8. - 10. prosince a 15. - 17. prosince) bude rozkládat adventní městečko plné hudebních i divadelních vystoupení, stánků a dílniček. Cílem je dosáhnout souladu mezi pasivní (před)vánoční dekorací a vlastním adventním programem.

Letos se Jičín rozhodl jít trochu jinou cestou

Na konci let 2015 i 2016 centrum Jičína také ozdobily vánoční dekory. Letos se Jičín rozhodl jít trochu jinou cestou. Zatímco loni a předloni valnou část těchto ozdob nakupoval, letos se vedení Jičína rozhodlo pro pronájem. Světelná výzdoba tak jako všechno podléhá módním trendům a zastarává, proto je lepší si průběžně pronajímat to, co je aktuální, než využívat stále více "okoukaný" inventář.

Světelné dekorace na Žižkově náměstí nahradí vánoční strom. Trend jde i v jiných městech tím směrem, že se snižuje počet vánočních stromů v ulicích. V Jičíně letos budou dva, jeden na Valdštejnově a jeden na Lidickém náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…