Varnsdorf si sám sociálně vyloučenou lokalitu nevytvořil. Vznikla příhodnými podmínkami pro vyplácení dávek

08.10.2016 8:30

Ministryně v Hospodářských novinách hrubě napadla minulé i současné vedení města kvůli nečinnosti se sociálně vyloučenou lokalitou.

Varnsdorf si sám sociálně vyloučenou lokalitu nevytvořil. Vznikla příhodnými podmínkami pro vyplácení dávek
Foto: varnsdorf.cz
Popisek: Varnsdorf

Absolutně nechápu její vyjádření, že nemá páku na obce typu Varnsdorf a nemůže přikázat, aby obce něco dělaly. Naše město si samo sociálně vyloučenou lokalitu, která neustále zaměstnává pracovníky sociálního odbor města, úřadu práce, městskou i státní policii, nevytvořilo. Vznikla příhodnými podmínkami pro vyplácení sociálních dávek, hlavně neúměrným doplatkem a příspěvkem na bydlení a absolutně nekontrolovatelnou výší poplatku za služby spojené s užíváním bytu, což zneužívají podnikatelé s chudobou. Před rokem a půl jsem se zúčastnil jednání samospráv s vyloučenou lokalitou s paní ministryní, která slibovala vytvoření cenových map nájemného. Do dnešní doby nic není vytvořeno, i když takové mapy má každá banka, která poskytuje hypoteční úvěry. Před 2 a půl rokem byli v naší vyloučené lokalitě ministři Chovanec, Dienstbier a ministryně Marksová. Prohlédli si lokalitu, vyslechli si problémy i návrhy řešení, ale nestalo se vůbec nic. Česká ekonomika roste, míra nezaměstnanosti je nejnižší v historii, ale výše vyplácených sociálních dávek dál roste geometrickou řadou. Něco je tedy špatně… Ten kdo nic nekoná je vláda a parlament…

Mám velmi jednoduchý recept, jak ukončit podnikání s chudobou:

  • Zrušme doplatek na bydlení i příspěvek na bydlení. Byty nezůstanou prázdné, neboť majitelé nebudou chtít mít prázdné byty. Jen nájemné klesne na normální úroveň a stát nebude doplácet nesmyslné částky na nájemné v nevyhovujících bytech. Důrazně kontrolujme a zastropujme poplatky za služby souvisejících s užíváním bytu. Není přece možné nekontrolovat vyúčtování energií a zaplatit za ně téměř neomezenou výši. Nemusel by vůbec vznikat nový zákon o sociálním bydlení, který nic nevyřeší a spíše města a obce zatíží.

Bylo by dobré, aby se paní ministryně dříve, než bude příště něco kritizovat bez znalostí informací, přijela osobně seznámit s realitou. Město Varnsdorf v roce 2007 zřídilo organizační složku Centrum sociálních služeb, kde dosud provozuje terénní program, noclehárnu (jedinou ve Šluknovském výběžku) a nízkoprahové centrum pro děti a mládež. Od tohoto roku pak nově sociálně aktivizační službu pro rodiny s dětmi. Již tři roky pracovníci města organizují pobyty pro děti ze sociálně a ekonomických slabých rodin z programu prevence kriminality ministerstva vnitra.

Od ledna tohoto roku Varnsdorf začal spolupracovat s vládní Agenturou pro sociální začleňování. Zavedli jsme asistenty prevence kriminality, kteří pomáhají městské policii udržovat pořádek v uvedené lokalitě a společně v součinnosti s pracovníky sociálního odboru pracují s dětmi z vyloučené lokality. Pořádají pěší výlety s různými aktivitami, případně výlety do dalších měst v okolí. Ve městě velmi dobře funguje nízkoprahové centrum, kde si děti mohou psát domácí úkoly. Město organizuje tábory a víkendové pobyty pro děti ze sociálně slabých rodin. Pravidelně děláme kontrolní dny ve vyloučené lokalitě s důrazem na dodržování povinné školní docházky dětí a městských vyhlášek. Upozorňujeme pracovníky krajské hygienické stanice na nevyhovující podmínky v bytech. Technické služby Varnsdorf již dávno působí jako částečně sociální podnik, neboť zaměstnává mnoho lidí pocházejících z vyloučené lokality. Co podle paní ministryně bychom měli ještě dělat?

Stanislav Horáček
starosta Varnsdorfu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…