Vaše Věc: Vláda by měla chtít chytré sítě, ne nové jaderné bloky

23.03.2016 13:03

Spotřeba elektrické energie u nás klesá, respektive v žádném případě nestoupá tak, jak se původně očekávalo. A díky tomu například roste podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie, a to bez toho, aby se jí skutečně vyrobilo více. Vládní cíl zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny do roku 2020 ze 13 % na 13,5 % je tedy pouhou kosmetickou úpravou, která v žádném případě nebude znamenat, že se v následujících letech vyrobí více tisíc megawathodin než v letech předchozích. Je v době, kdy spotřeba elektrické energie spíše klesá, než roste, skutečně rozumné uvažovat o dostavbě čtyř nových bloků v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany?

Vaše Věc: Vláda by měla chtít chytré sítě, ne nové jaderné bloky
Foto: archiv
Popisek: Solární elektrárna - ilustrační foto

Česká republika ročně vyexportuje do světa zhruba jednu pětinu v zemi vyrobené elektřiny, což odpovídá přibližně roční produkci JE Temelín. Spotřeba elektrické energie se v ČR nezvyšuje, a nezvyšuje se ani v sousedním Německu, Rakousku a ani dalších zemích, které se zavázaly, že do roku 2030 uspoří nejméně 30 % energie. Kam budeme vyvážet elektřinu z až čtyř nových bloků v Dukovanech a Temelíně, jejichž výstavba by stála 300–400, a podle některých odhadů až 600 miliard korun?

Většina evropských zemí již cestu jaderné energetiky opouští (například Německo chce do roku 2022 uzavřít všechny jaderné elektrárny na svém území) a vydává se cestou podpory obnovitelných zdrojů. U nás však Nečasova vláda mezi lety 2010 – 2012 radikálně seškrtala podporu čisté energie, a růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů se tak prakticky zastavil.

I ČEZ, největší výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR, hledá raději investiční příležitosti v této oblasti za českými hranicemi. Například vodní elektrárny provozuje ČEZ v Polsku, Turecku a Rumunsku, kde dokonce i vlastní největší evropskou přímořskou větrnou farmu.

Skutečně se chce Česká republika vydat proti směru času a celosvětovému trendu a místo decentralizace výroby elektrické energie a její výroby z obnovitelných zdrojů, chce podporovat výrobu elektřiny z jádra, tak aby vyhověla přání mocné betonářské a průmyslové lobby? Cena elektřiny nyní na burze stále znova pokořuje historická minima a ČEZ pochopitelně v případě dostavby bude po vládě ČR chtít mít garantovanou výkupní cenu elektřiny. V jiném případě na dostavbu elektrárny nepřistoupí. A jakpak se asi bude vyvíjet cena elektrické energie v případě, že dochází ke stále větším úsporám elektrické energie a že jsou vyvíjeny stále účinnější postupy výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů? Těžko předpokládat, že v takovém případě, a tedy v naší realitě, cena elektřiny poroste. To znamená, že pokud vláda vyhoví přání zmíněných lobby, které si dostavbou nových bloků přijdou na miliardy korun, bude na toto její rozhodnutí doplácet celá jedna generace či dvě českých občanů, které zkrátka budou dotovat vývoz české elektřiny do zahraničí. A doplatí na to pochopitelně také český průmysl, jehož rozvoj budou zpomalovat vysoké ceny elektřiny.

Česká vláda by zkrátka měla postupovat realisticky, a místo podpory dostavby nových bloků jaderných elektráren by měla podporovat veřejnou diskusi například o postupné změně systému energetiky z centralizovaného na decentralizovaný, a tedy nejdříve o nutnosti investic do tzv. chytrých sítí, které umožňují automaticky vyrovnávat poklesy výkonů z nestabilních energetických zdrojů (např. slunce či vítr). Taková diskuse by byla ve prospěch českých občanů. Na rozdíl od podpory dostavby zbytečných jaderných bloků.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…